A tárcavezető a Magyar-Üzbég Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság hetedik ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott, hogy hatalmas fejlesztések zajlanak Üzbegisztánban, ezek többsége ráadásul olyan ágazatokban, amelyekben a magyar technológiák a világ élvonalában vannak. "Ezért széles körű együttműködési program indul, amely megnyitja a lehetőséget a versenyképes magyar vállalatok számára, hogy a rendkívül gyorsan növekedő üzbég piacon érjenek el sikereket" - közölte.

Tájékoztatása szerint az egyik fő terület a nukleáris energia: az Üzbegisztánban tervezett újabb erőmű magyar hűtési technológiával épülhet meg egy 300-400 millió eurós projekt keretében. Emellett Magyarországon képezhetnek üzbég nukleáris szakembereket, amit az is elősegít, hogy az eddigi 100 helyett 170 ösztöndíjas helyet fognak biztosítani üzbég diákok számára a magyar felsőoktatásban. Aláhúzta: az atomenergia Magyarország ellátásbiztonsága szempontjából is kulcsfontosságú, az energiamix összeállítása pedig nemzeti hatáskör. Ezért fontos, hogy az Európai Unió többször is kimondta, hogy a nukleáris energia teljes mentességet élvez az Oroszországgal szembeni szankciók alól - tette hozzá.

Szijjártó Péter a második együttműködési területet a határvédelemben jelölte meg, különös tekintettel Afganisztán közelségére. Leszögezte: "fontos európai érdek, hogy megelőzzük újabb migrációs hullámok kiindulását, amelyek lehetőséget biztosítanak a terrorizmus és a szélsőséges ideológiák terjedésére is". Ennek kapcsán szorgalmazta, hogy az Európai Unió duplázza meg a közép-ázsiai országok határvédelmére szánt támogatásai összegét.

Érintette a vízgazdálkodás és mezőgazdaság területét is, amelyekben szerinte a magyar technológia ugyancsak élvonalbeli. Hozzátette, már megszületett a megállapodás a Türk Tanács aszálymegelőzési intézetének létrehozásáról. A miniszter kiemelte, hogy a magyar-üzbég együttműködésből már eddig is mindkét fél sokat profitált, annak nagy jelentősége van gazdasági, biztonsági és technológiai szempontból is.

Kitért arra is, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom idén 48 százalékkal nőtt, miközben annak értéke már tavaly is meghaladta a 110 millió dollárt, a további bővülés érdekében pedig a magyar Eximbank 105 millió eurós hitelkeretet nyitott. A felek az ülés jegyzőkönyve mellett aláírták a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramról szóló megállapodás kiegészítő jegyzőkönyvét, valamint egy turisztikai együttműködési szándéknyilatkozatot.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozik az üzbég külügyminiszterrel, a befektetési és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettessel, a népegészségügyi miniszterrel, az innovatív fejlesztésért felelős miniszterrel, a felső- és középfokú oktatási miniszterrel, illetve a turisztikai és kulturális örökségért felelős miniszterrel. 

(MTI)