Az államtitkár a rendezvényen fontosnak tartotta, hogy ne csak a nagyvállalatok, hanem a kisebb és közepes méretű vállalkozások is támogatásban részesüljenek. A technológiai fejlesztésekkel és a digitalizáció előmozdításával szeretnék a legmodernebb megoldásokat alkalmazni az iparágban, mert csak így lehetünk igazán versenyképesek a globális piacon - tette hozzá. A tervek között szerepel egy kisebb léptékű és egy nagyobb komplex projekteket támogató felhívás megjelentetése az élelmiszeripari ágazat számára. A „Feldolgozó üzemek komplex fejlesztésének támogatása” felhívás esetén az elnyerhető minimum támogatási összeg 200 millió forint a maximum pedig 5 milliárd forint, a „Feldolgozó üzemek fejlesztésének támogatása” felhívás esetén pedig az elnyerhető maximum támogatási összeg 200 millió forint. A felhívások szakmai előkészítése folyamatban van, azok társadalmi egyeztetése lezajlott és az érintett pályázói kör megismerhette és véleményezhette a tervezett kiírásokat. A beérkezett számos észrevételt figyelembe vételével kerülnek véglegesítésre pályázati kiírások.

Dr. Nobilis Márton megjegyezte, a nemzeti élelmiszerbajnokok olyan kiemelkedő vállalkozások vagy termelők, akik kiváló minőségű termékekkel és innovatív megoldásaikkal kitűnnek egy ország élelmiszeripari mezőnyéből. A cél az, hogy Magyarországon is minél több ilyen bajnok legyen, mert amellett, hogy az ország jó hírét viszik, magukkal húzzák a közepes és kisvállalatokat is.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány folyamatosan tárgyal a bankokkal a kedvezőbb kamatlábak lehetőségéről, mégpedig azzal a céllal, hogy ezáltal is még vonzóbbá tegyék az élelmiszeripari pályázatokat és könnyebben elérhető legyen a finanszírozás az érintettek számára. Ez az időszak rendkívül ígéretes lehetőségeket kínál Magyarország számára, amelyben sikeresen újraírhatjuk a magyar élelmiszeripar történetét.

 

(AM Sajtóiroda)