A tipikus módszerekről szólva Rétvári Bence elmondta, hogy az elkövetők sokszor banki ügyintézőnek adják ki magukat, sms-ben, e-mailben próbálnak banki adatokat vagy pénzt kicsalni, nem ritka, hogy társkereső oldalakon férkőznek a leendő áldozatok bizalmába. Utóbbi esetekben a szoros érzelmi viszony kialakítására akár hónapokat is rászánnak a csalók. - Jellemzőek az sms-csalások is, amikor az üzenet valamiféle nem létező tartozás, például bírság, csomag utáni vám, lejárt szolgáltatói díj befizetésére akar rávenni, és egy linken keresztül vezet az adathalász oldalra - sorolta az államtitkár hozzátéve: az online térben elkövetett csalások egyre nagyobb léptékűek, a bűnelkövetői hálózat pedig nemzetközivé vált. – A Belügyminisztérium a rendőrséggel és a bankszektorral együttműködve egyre eredményesebben lép fel a csalások ellen. Ugyanakkor nem lehet elégszer elmondani, hogy az adataira mindenkinek vigyáznia kell, mert azok kiadása óriási kockázatot hordoz – mondta. Rétvári Bence kihangsúlyozta, hogy vannak alapvető szabályok, amiket mindenkinek be kell tartania, aki nem akar ilyen bűncselekmény áldozata lenni. Például senki ne nyissa meg az ismeretlen feladótól érkező üzenetek linkjét, mellékletét, a gyanús e-mailekre ne reagáljanak, ne teljesítsék az abban lévő utasításokat. Emellett a nem megbízható internetes oldalakon senki ne adja meg bankszámlája, bankkártyája vagy személyes adatait, ismeretlen szervezetnek ne utaljon pénzt.     

Töreki Sándor r. vezérőrnagy, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese ismertette, hogy 2023-ban a csalások 72 százalékát, mintegy 14 ezer bűncselekményt követték el online térben, az okozott kár meghaladja a tízmilliárd forintot. Jelenleg 2500 ilyen jellegű eljárás van folyamatban a rendőrségen. Eddig 436 gyanúsítottat hallgattak ki, közülük 56 ember előzetes letartóztatásban van, egy fő bűnügyi felügyelet alatt áll. Jelezte, hogy egy 300 tagú speciális egységen túl létrehoztak egy 12 fős nyomozócsoportot, amely kifejezetten a határon túli elkövetői körök felderítését szolgálja. Az elmúlt évben döntés született egy egymilliárd forintos technikai eszközfejlesztésről is, melynek szakmai kidolgozása folyamatban van.

A sajtótájékoztatón Bucsek Gábor, az OTP Bank bankbiztonsági ügyvezető igazgatója elmondta, a hatékonyabb fellépés érdekében átszervezésbe kezdtek a banknál, kriminalisztikai ismeretekkel rendelkező kollégákat vettek fel, az új monitoring rendszernek köszönhetően pedig másodpercek alatt tudnak reagálni az ügyfelektől beérkező panaszokra.

(Belügyminisztérium)