Magyarország számára jelentős kihívást jelent a déli határait terhelő növekvő migrációs nyomás, következményeinek enyhítése érdekében a kormány határvadász ezred felállításáról döntött. A rendőrség folytatja a megkezdett toborzást, rövidesen elindul a jelentkezők kiképzése.

A sajtótájékoztatón Nyitrai Zsolt miniszterelnöki főtanácsadó - egyebek mellett - elmondta, az országba illegálisan belépni szándékozó migránsok száma aggasztó mértékben, folyamatosan emelkedik: 2016-ban 19 ezren, 2021-ben 119 ezren, idén pedig már több mint 131 ezren próbáltak illegálisan belépni Magyarország területére. A rendvédelmi szervek naponta átlagosan 500-600 illegális migráns belépését akadályozzák meg. A főtanácsadó rámutatott: az illegális migránsok egyre szervezettebbek és erőszakosabbak, esetenként fegyverrel közelítenek a határhoz. Az illegális migráció segítői és kihasználói az embercsempészek, akik közül 2016-ban 253 főt, 2021-ben 1277 főt fogtak el a magyar hatóságok.

A szerződéses határvadászok toborzása három pillérre épül: személyes találkozások rendőrök, polgárőrök részvételével, direkt felhívások eljuttatása a potenciális jelentkezőkhöz, valamint toborzókampány az elérhető felületeken.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára – többek között – arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a szerződéses határvadászokra azért is nagy szükség van, mert egyre több illegális migráns erőszakos jelleggel próbál Magyarországra belépni. A rendőrség összesítése szerint 7776 fő érdeklődött a határvadászképzés iránt, közülük a legtöbben Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyéből kértek és kaptak tényszerű tájékoztatást. Az államtitkár elmondta, a jelentkezőnek 160 órás képzésen kell részt venniük. A kiképzések öt helyszínen -Nyírbátorban, Debrecenben, Szegeden, Orosházán és Kiskunhalason - történnek majd. A kiképzés rendészeti-, jogi-, lövészeti- és taktikai ismeretek elsajátításából, illetve határforgalom ellenőrzési ismeretekből áll. A jelentkezőknek a kiképzés előtt fizikai alkalmassági vizsgálaton kell megfelelniük.

Az államtitkár kiemelte: az alapvető követelményeknek megfelelő jelentkezők a kiképzés ideje alatt bruttó 300 ezer forint fizetést kapnak, a sikeres vizsgázók jövedelme pedig elérheti a bruttó 400 ezer forintot.

(BM/MTI)