Rétvári Bence kiemelte: a fogvatartottak száma 14-15 ezerről 19 ezerre nőtt, míg az őket őrzők száma 7400-ról 9400-ra emelkedett. Hozzátette: ez azért fontos, mert a kormánynak elsődleges a magyar emberek biztonsága, főleg, mivel a szomszédunkban háború zajlik.
Hangsúlyozta: a közbiztonság javítása kiemelt prioritása a kormánynak 2010 óta. Ehhez szigorú büntetőszabályokra, hatékonyan fellépő rendőrségre, illetve olyan büntetés-végrehajtásra - börtönökre, fegyházakra, fogházakra - van szükség, ahol a bűnelkövetők a megérdemelt büntetésüket töltik, és mindenki biztos lehet abban, hogy csak akkor szabadulhatnak, amikor a bíróság úgy dönt.
A bűnelkövetőknek rács mögött a helye, és szükség van a rácsokat folyamatosan őrzőkre is. Ezért nőtt a büntetés-végrehajtásban dolgozók száma kétezerrel az elmúlt években, és ezért van szükség további új munkatársakra - fogalmazott Rétvári Bence.
Az államtitkár a büntetés-végrehajtást kiszámítható, stabil munkahelyként jellemezte, ahol látható az előmeneteli lehetőség, és különböző juttatások is vannak.
Arról is beszélt: a magyar börtönökben száz százalékos a foglalkoztatottság, mindenki, akinek a büntetési fokozata megengedi, vagy tanul, vagy dolgozik. Így nincs olyan ember, aki tétlen lenne. Ezzel a rabok hozzájárulnak saját fogva tartásuk költségeihez, a megtanult szakmával pedig a társadalomba való visszailleszkedésüket is megkönnyítik - tette hozzá.
Rétvári Bence kitért arra is, hogy minden kilencedik rab Magyarországon embercsempész. "Magyarországon a börtönök a legmultikulturálisabb közegek", hiszen 73 ország több mint kétezer állampolgára van embercsempészés miatt a magyar börtönökben büntetésüket töltve vagy bírósági ítéletre várva - mondta.
Rámutatott: ennek költségeit szinte teljes egészében a magyar emberek állják, hiszen az Európai Unió 650 milliárd forinttal tartozik az országnak az illegális migrációval kapcsolatos költségek megtérítésére, amelynek egy százalékát fizette csak ki.
Bozsó Zoltán bv. dandártábornok, a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka fontosnak nevezte, hogy a megfelelő utánpótlást tudják biztosítani, és a fiataloknak is bemutassák, népszerűsítsék a büntetés-végrehajtás tevékenységét.
Azt mondta: eredményesnek tartja az elmúlt időszak toborzásait, hiszen több mint 3500-an jelentkeztek, és az elmúlt öt hónapban már több mint négyszáz embert sikerült felvenni. Ők egy tizennégy hetes alapképzést követően állnak szolgálatba - tette hozzá
Közölte: jelenleg országosan 90 százalék feletti a hivatásos állomány telítettsége, és hasonló pályaorientációs napokat tartanak a jövőben az ország más régióiban is.

(BM,MTI)