Két ütemben részleges nyitás jöhet: március és április elsejétől megindulhat a korlátozások óvatos, szakaszos lazítása – jelentette be Gulyás Gergely a kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter reményét fejezte ki, hogy a járvány harmadik hulláma elkerülhető lesz, a számok ugyanis stagnálnak hazánkban. A február 15-ével kezdődő héten indul az online nemzeti konzultáció, ahol a két fázisú nyitásról kérdezzük meg az embereket.

 

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Oltást igazoló kártya lesz, de ha valaki megbetegszik és felépül, akkor is védettnek minősül, legalább 6 hónapig. Aki védett, annak nem lesz karanténkötelezettsége a határok átlépésekor.

A bajba jutott vállalkozásoknak újabb segítséget jelent az a döntésünk, hogy február 1-je és május 31-e között az állami és önkormányzati ingatlanok után nem kell bérleti díjat fizetnie az éttermeknek, kávézóknak és a konditermeknek. Az ezzel kapcsolatos rendelet várhatóan a nap folyamán megjelenik. A vendéglátósok bértámogatását mostantól előfinanszírozással fizetjük ki, ezért a jövőben nem lesz elmaradás.  

A gazdaság újraindítási akcióterv része a már bejelentett hitelkonstrukció. A kis- és középvállalkozások 10 millió forint kamatmentes kölcsönt kaphatnak, aminek a törlesztését csak három év múlva kell elkezdeni. 

A már meghozott intézkedések közé tartozik a 6 millió forintos otthonfelújítási program a családosoknak – aminek a fele vissza nem térítendő támogatás, a másik fele kedvezményes hitel -, az építőipart segítő 5 százalékos lakásépítési áfa, és a 25 év alattiak munkavállalását segítő szja-mentesség 2022-től.

Visszaépítjük a 13. havi nyugdíjat is, aminek első részletét most februárban kapják meg a nyugdíjasok.

Az elmúlt évben sikerült megvédeni a munkahelyeket, négy és fél millióan dolgoznak jelenleg, ami mutatja, a válságkezelésnek nem kell feltétlenül a munkahelyek elvesztésével együtt járnia, amint az a baloldali kormányzás idején történt.  

 

(kormany.hu)