Gulyás Gergely kifejtette: lehet, hogy novemberben, de decemberre a mostani előrejelzések is azt mondják, hogy a kormány biztosan tudja a vállalását teljesíteni. Vannak azonban aggasztó jelek is, amelyek döntően azzal függnek össze, hogy az üzemanyagár magasabb, mint korábban volt – magyarázta.

Ennek az elsődleges oka, hogy ötszörös áron kénytelenek behozni az ukrán csővezetéken keresztül az üzemanyagot, és ez a tranzitdíj-emelés minden ajánlásnak ellentmond, "miközben Ukrajnával számtalan területen vagyunk támogatóak". Csak az üzemanyagárban az elmúlt egy hónapban bekövetkezett változás eddig fél százalékkal növelte meg az inflációt.

Fotó: MTI

Arról is beszélt, hogy szeptember 15-ével lejár az az időszak, amíg az Európai Bizottság elrendelte az ukrán gabona behozatali tilalmát az öt szomszédos országban. Ha a bizottság ezt nem hosszabbítja meg, "akkor kénytelenek leszünk nemzeti hatáskörben ilyen intézkedéseket bevezetni" – mondta.

Az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül, azonban még nem tartunk ott, ahol szeretnék - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter annak kapcsán, hogy megrendezik az V. Budapesti Demográfiai Csúcsot. 2010-ben, amikor a polgári kormány felhatalmazást kapott arra, hogy Magyarországon új demográfiai politikát vezessen be, 1,23 volt a termékenységi arányszám, ami 2021 végére 1,59-re nőtt. Ez 25,6 százalékos növekedést jelent, ezzel az elmúlt évtizedben a teljes termékenységi arányszám Magyarországon nőtt legnagyobb mértékben az Európai Unión belül - tette hozzá.

Ugyanakkor vannak nehézségek, a szülőképes korú nők száma csökken, ezért is fontos, hogy a családpolitikai intézkedések mindig a leghatékonyabbak legyenek. A kormány már első olvasatban tárgyalta is azt az intézkedést, ami a városi csok helyére léphet.

(kormany.hu/MTI)