Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a Szakképzés 4.0 stratégia szerint az oktatás szerkezetileg, tartalmilag és módszertanilag egyaránt megújult: " a vállalatokat meghallgatjuk, és igényeiket beépítjük a képzésbe".

Hozzátette, hogy a szakképzés átalakítása jól szolgálja az Ipar 4.0 stratégia gazdaságfejlesztési irányait azzal, hogy minőségi, képzett szakemberek állhatnak a gazdaság szolgálatába.

Méltatta azt is, hogy az új papíripari képzés karrierlehetőséget biztosít a régió fiataljainak.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Vajda Attila, a gyakorlati oktatásnak helyet adó kft. ügyvezetője a képzés újraindítását a papíripar GDP-hez való egyre jelentősebb hozzájárulásával és az ágazatban foglalkoztatottak létszámának növekedésével indokolta. További, jelentős támogatást adott a szakképzés újraindításának az is, hogy a koronavírus-járványban felértékelődött az önellátás képességének biztosítása, amihez jól képzett és megfelelő számú szakemberre van szükség ebben az ágazatban is.

A higiéniai papírtermékek iránti igény különösen a koronavírus-járvány idején ugrott meg, de Vajda Attila a járványveszély elmúlta után sem számít jelentős keresletcsökkenésre. "A higiéniai szokások végleg megváltoztak, ehhez a papírgyártási kapacitásoknak is igazodniuk kell" - hangsúlyozta.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Pocsainé Varga Veronika, a szakképzési centrum főigazgatója kiemelte: az ITM és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával egyre több szakmában indul újra a piaci igényekhez igazoldó szakképzés. A gazdaság versenyképességét, vonzerejét a külföldi befektetők előtt nagyban meghatározza a rendelkezésre álló munkaerő minősége, a képzett munkavállalók száma. A befektetésekért folytatott globális versenyben pedig jelentős előnyt jelent a munkaerő képzettsége.

Marczona Tamás, a szakképző intézmény Lorántffy Zsuzsanna Technikumának igazgatója arról beszélt, hogy  az iskola idén esti tagozaton 9 tanulót oktat papíripar szakmára. A tervek szerint egy osztályt indítanak a 2021/22-es tanévben 30 tanulóval, akik 5 éves, nappali tagozatos képzésben papírgyártás és feldolgozás technikusi végzettséget szerezhetnek.

 

Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Emlékeztetett arra, hogy a papíripari szakképzés 2006-ban szűnt meg Dunaújvárosban, az országban nincs nappali oktatás, részben azért, mert a régi követelmények alapján végzett szakemberek már nem feleltek meg az új papírgyári igényeinek. A duális képzésben lesz lehetőség arra, hogy az elméleti ismereteket a vállalatok laboratóriumaiban, kísérleti üzemeiben korszerű eszközökkel egészítsék ki - jelezte.

Vajda Attila az MTI-nek elmondta: a cég papírtermelése 2020-ban a tavalyi 120 ezer tonna után már eléri a 140 ezer tonnát. A cég gyártási kapacitása bőven lefedi a belföldi, 90 ezer tonnás igényt. A kft. nettó árbevétele várhatóan 20 százalékkal haladja meg a 2019-es 30 milliárd forintot, a cégcsoport pedig 50 milliárd forint árbevételre számít. A három hazai - budapesti, székesfehérvári és dunaföldvári - üzemében 500 dolgozót foglalkoztató társaság jövőre mintegy 50 fős létszámbővítést tervez - tette hozzá.

 

(MTI)