Együttműködés keretében mérte fel a nagycsaládosok állattartási szokásait az Állatvédelmi Cselekvési Terv Kidolgozásáért és Végrehajtásáért Felelős Kormánybiztosi Titkárság a Nagycsaládosok Országos Egyesületével. A közös munka célja, hogy az online kérdőívre adott válaszok mentén olyan irányvonalakat határozzanak meg, amik által a felelős állattartás témaköre nagyobb szerepet kaphat a jövőben a nagycsaládosok mindennapjaiban is.

 

Olyan fontos témákban is kérdezték a nagycsaládosok véleményét, mint az ivartalanítás, az állatvédelmi edukáció, a szakmai tájékoztatás szükségessége. A kérdőívre adott válaszok azt bizonyítják, hogy a nagycsaládosok kifejezetten állatbarátok, és fontosnak tartják a fenntartható állatvédelem népszerűsítését is.

 

A felmérés szerint a nagycsaládosok 73,4 %-a kutyát is tart otthon, a válaszadók 16,8 %-ánál pedig gazdasági haszonállat is megtalálható. A megkérdezettek kiemelkedő arányban vélik fontosnak, hogy gyermekeik megfelelő oktatásban részesüljenek az állatvédelemről. 

 

A nagycsaládosok egyetértettek abban, hogy elengedhetetlen a szakmai alapoktól vezérelt tevékenység az állatvédelem területén. Több mint 85%-uk gondolja úgy, hogy szükség van olyan szakmai szervezet létrehozására, amely állatvédő szervezetekkel együttműködve lát el állatvédelmi tevékenységet.

 

A háztartások falai közül kilépve a kóbor állatok számának csökkentéséről is megkérdezték a nagycsaládosokat. A kitöltők 94%-a szerint az ivartalanítás kiemelkedően fontos a kérdéskört illetően. A jövőre nézve bíztató, hogy a nagycsaládosok rendszerint együttműködnek az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetekkel: 70%-uk szokott adományozni részükre, több mint 70%-uk pedig örökbefogadással jutott házikedvencéhez.

 

Az érintettek a feldolgozott adatokról és tervekről részletes tájékoztatást fognak közzétenni a jövőben.

(Facebook)