A hétköznapi élet, a társadalmi és gazdasági folyamatok ennyire radikális megváltoztatásához több tényező egyidejű meglétére volt szükség: kiterjedt széles sávú hálózat, korszerű és elérhető informatikai eszközök, fejlett elektronikus szolgáltatások és megfelelő szintű digitális írástudás az állampolgárok részéről. 

Dr. Latorcai Csaba külön is felhívta a figyelmet a Közgyűjteményi Digitalizálási Stratégia fontosságára, amelynek megvalósítására a Kormány 5,1 milliárd forint támogatást biztosított. A dokumentum a 2017 és 2025 közötti időszakra vonatkozóan fogalmaz meg digitalizálási feladatokat a memóriaintézmények számára, beleértve a digitális tartalmakhoz való hozzáférést és azok oktatási célú hasznosítását is. 

A tömeges webarchiválás magyarországi elindulásához szükséges infrastruktúra az Országos Széchényi Könyvtár informatikai rendszerének fejlesztésére fordítható állami támogatásból került beszerzésre, az Országos Könyvtári Rendszer Projekt keretében. 

Ezen túl a Kormány törvénymódosítással és rendeletekkel teremtette meg a jogszabályi környezetet és a szükséges pénzügyi hátteret ahhoz, hogy a nemzeti könyvtár a digitalizálás mellett a „born-digital” tartalmak megőrzése és szolgáltatása terén is el tudja látni a feladatát – mondta el köszöntőjében Dr. Latorcai Csaba az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára.

(EMMI)