2019-ben indult útjára a Lázár Ervin Program, melynek küldetése, hogy minden 1-8. évfolyamon tanuló diák (beleértve a 6 és 8 osztályos gimnáziumok tanulóit is) évente legalább egy alkalommal részt vehessen valamilyen színházi-, tánc-, báb- vagy cirkuszi előadáson, hangversenyen, eljuthasson egy múzeumba vagy múzeumpedagógiai foglalkozásra, meglátogathasson egy nemzeti parkot, egy őshonos állatokat bemutató gazdaságot vagy egy nemzeti emlékhelyet. A program nemcsak az állami fenntartású intézményekben tanulókat, hanem az összes 1–8. évfolyamos diákot, vagyis több, mint 700 ezer gyermeket érint.

Magyarország kormányának egyik legfontosabb nemzetstratégiai célja a kulturális alapellátás kiszélesítése és ennek segítségével a nemzeti identitás megerősítése a diákokban.

A pályázatokat az európai viszonylatban is egyedülálló Lázár Ervin Programba való részvételre 2022. október 1-17-e között lehet benyújtani a program felhívásában rögzített módon.

2023-ban a következő kategóriákban pályázhatnak szervezetek és egyéni vállalkozók: színházi-, tánc-, báb- és cirkuszi előadások; komolyzenei hangversenyek, népzenei produkciók; muzeális intézmények látogatása; Nemzeti Parkok felkeresése; gazdaságokban az őshonos állatok bemutatása és egyéb kiemelt kulturális jelentőséggel bíró nemzeti emlékhelyek meglátogatása. A pályázatokat, mint az eddigi években is szakmai bizottság bírálja el a felhívásban rögzített szakmai szempontok alapján.

A tankerületi központok 2022. decemberében már megtekinthetik a nyertes pályázatok program-ajánlatait a KRÉTA felületen és felvehetik a kapcsolatot a szervezetekkel és vállalkozókkal a konkrét megvalósítás (időpont, létszám… stb.) érdekében.

Pataki András Művészetért és Közösségi Művelődésért Felelős helyettes államtitkár elmondta, a program fő vállalása szociális helyzettől és lakóhelytől függetlenül, hogy minden magyar diák évente legalább egy alkalommal ingyenesen hozzájuthasson minőségi kulturális élményhez.

A programot 2023-ra hirdetjük meg. Kedvező változás, hogy idén már népzenei produkciók, nemzeti parkok, őshonos állatokat bemutató gazdaságok és nemzeti emlékhelyek is pályázhatnak. A 2023-as programokat illetően arra kérjük a tankerületeket, hogy lehetőségeik szerint részesítsék előnyben a helyi vagy megyén belüli kulturális programokat. Így egyrészt nő a tanulók tájékozottsága a környezetükben fellelhető kulturális lehetőségekkel, programokkal, intézményekkel és helyszínekkel kapcsolatban, másrészt csökkenthetőek az utazásokra fordítandó költségek – emelte ki a helyettes államtitkár.

Hajnal Gabriella a Klebelsberg Központ elnöke elmondta, hogy az előző tanévben a program keretében előadó-művészeti kategóriában 580 926 diák, múzeumpedagógiai foglalkozásokon 106 558 diák, farm látogatásokon 41 093 diák vett részt. A tanulóktól, pedagógusoktól és szülőktől kapott visszajelzések alapján elmondható, hogy a program sikeres volt, az előadó-művészeti produkciók élményekkel gazdagították a tanulókat.

A program szakmai felelőse az KIM Kultúráért Felelős Államtitkársága, amely a Klebelsberg Központ közreműködésével együtt valósítja meg a kormányzat célkitűzését.

A pályázati felhívás az alábbi linken: https://kormany.hu/dokumentumtar/palyazatok-3 érhető el.

(KIM)