A felmérés alapján ötből négy ember szerint a családoknak nagy segítséget jelent a 30 év alatti édesanyák szja-mentesége és a diákhitelük elengedése, emellett csaknem egyöntetű a támogatottsága a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők plusz családi adókedvezményének.

Idén januártól tovább emelkedett több családtámogatás összege, és számos korábbi intézkedés meghosszabbítása mellett új lehetőségekkel bővült a magyar családtámogatási rendszer. A kormány bővítette a személyijövedelemadó-mentességet élvezők körét: ebben a négy vagy több gyermekes édesanyák, valamint a 25 év alatti fiatalok mellett 2023. január 1-jétől a 30 éves korukig gyermeket vállaló édesanyák is részesülnek, és elengedik diákhitelüket is. Idéntől jelentősen nőttek a nyugdíjak, emelkedett a tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelők adókedvezménye, a nyelvvizsga támogatás összege és a babakötvény kamata is, miközben egyebek mellett továbbra is igénybe vehető a babaváró támogatás és a falusi CSOK.

A KINCS 1000 fő megkérdezésével februárban készített országos reprezentatív kutatása szerint a magyarok alapvetően jól tájékozottak a családokat érintő új intézkedésekről: az emberek kétharmada (64 %-a) hallott róluk. A legtájékozottabbak a nők, a gyermekesek és az idősek. 

A támogatások népszerűségét mutatják az igénylési adatok is: az új intézkedések közül a 30 év alatti anyák szja-mentességének lehetőségével már több mint háromezer nő élt. Ez az érintetteknek havonta átlagosan 52 ezer forint plusz bevételt jelent, amelyet a munkajövedelemből és a családtámogatási ellátásokból is érvényesíthetnek (CSED, GYED, ún. diplomás GYED). A gyermekvállaláshoz kapcsolódó diákhitel-elengedésben 2018 óta már több mint tízezren részesültek, és folyamatosan érkeznek a kérelmek az idei évtől igényelhető, 30 év alatti édesanyák diákhitel-elengedésére is: január 1-je óta már több mint félszáz esetben töröltek el hitelt a Diákhitel Központ adatai szerint. A tartósan beteg vagy súlyos fogyatékossággal élő gyermeket nevelő családok januártól érvényes plusz adókedvezményét már több mint 26 ezer esetben igényelték. A babaváró támogatást idén január 1-je óta mintegy 3 és félezer újabb család kérte, ezzel már több mint 210 ezer család élt a lehetőséggel annak 2019-es bevezetése óta. A falusi CSOK-ot az új igénylésekkel együtt már csaknem 36 ezer esetben, a szintén január 1-től meghosszabbított, generálkivitelezős lakásépítések és kész újlakás vásárlások után járó ÁFA-visszatérítést annak bevezetése óta 14 ezer esetben, a saját erős építkezések esetén járó, 5 millió forintig terjedő ÁFA-visszatérítést csaknem 18 ezer esetben igényelték.

Összességében megállapítható, hogy a januárban bevezetett vagy meghosszabbított családpolitikai intézkedések e rövid idő alatt is széles körben ismertté váltak, a támogatásokat igénybe vevők száma pedig fokozatosan emelkedik.

(KIM)