A gazdaság digitális átalakításának felgyorsításáról és a zöld fejlesztési együttműködésekről írt alá szándéknyilatkozatokat Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Wang Wentao kínai kereskedelmi miniszter. Közel félszáz ország tervezi hasonló megállapodások megkötését Kínával, közülük elsőként Magyarország jutott el a partnerségi dokumentumok véglegesítéséig.

A 2021. februári Kína‒Közép-Kelet-Európa csúcstalálkozón konszenzus született arról, hogy a felek a digitális és a zöld gazdaság területén folytatott együttműködéseik bővítésére törekszenek. A kínai fél a két témában még szélesebb körben, hozzávetőleg 50 országgal kezdeményezte hasonló tartalmú megállapodások megkötését. Magyarország elsőként tárgyalta le és írta alá a két szándéknyilatkozatot a zöld és digitális magyar-kínai partnerségek létrejöttéről.

A tárcaközi megállapodások alapján a felek közösen dolgoznak a digitális átalakulás felgyorsításán minden ágazatban, az új üzleti formák és modellek meghonosításán, a digitális készségek oktatásában és a digitális technológiai innovációban. Kölcsönösen előnyös együttműködéseket építenek ki és mélyítenek el a zöld gazdaság és a tiszta energia területén is, az ágazati stratégiák és szakpolitikák összehangolásával, a zöld fejlesztések előmozdításával. 

Palkovics László elmondta: „Magyarország úgy válhat Közép-Európa teherszállítási, logisztikai és elosztó központjává, ha a lehető legnagyobb mértékben részesül a Távol-Kelet és Nyugat-Európa között áruforgalomból. A keleti nyitás politikájával összhangban már a kivitelezésnél tart a Budapest-Belgrád vasútvonal hazai szakaszának kapacitásbővítő korszerűsítése. Záhonyba befutott az idei századik kínai konténervonat is, folyamatosak a szállítások a légi Selyemúton.”

Az innovációs és technológiai miniszter hozzátette: „A gazdaság jövője a világon mindenütt high-tech és zöld. A kétoldalú kapcsolatokat a globális trendekhez igazodva a jövőorientált, tudásalapú ágazatokban hasonlóképpen erősíteni kell. Magyarország már eddig is tett azért, hogy Kína legfontosabb partneréré váljon a régióban: Kaposváron közösen építettük fel Közép-Európa legnagyobb naperőművét. Az elsőként aláírt együttműködési szándéknyilatkozatokkal a magyar versenyképesség tartós növelését megalapozó szektorokban kerülünk lépéselőnybe a vetélytársakkal szemben.”    

 

(ITM)