Az első társadalmi konzultációra 2023. szeptember 22-én került sor. Akkor Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter és Kovács Zoltán kormánybiztos adott tájékoztatást a spanyol-belga-magyar trió elnökség prioritásairól, valamint a magyar EU-elnökségi felkészülésről. A sorozat további rendezvényei a magyar EU-elnökség kiemelt fókuszpontjaihoz illeszkednek. A 2023. november 24-én rendezvény témája az EU bővítési folyamata volt, január 26-án a versenyképesség erősítéséről szólt a konzultáció, ma pedig a demográfiai kihívásokról. A rendezvényt megnyitó Maksi Mátyás, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízott vezetője elmondta, hogy a demográfiai kihívások, a népességfogyás, az elöregedés és az ezekkel járó munkaerőhiány kezelését az Európai Unió prioritásként kezeli. 2023 októberében az Európai Bizottság átfogó demográfiai eszköztárat tett közzé, melyben többek között szerepelteti, hogy milyen szabályozási és finanszírozási eszközökkel segíthetik elő a tagállamok a különböző generációk foglalkoztatását, valamint a társadalmi szerepvállalását és családalapítási terveinek megvalósítását. Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára ismertette a magyar EU-elnökség demográfiai fókuszpontját. Emlékeztetett arra, hogy Európa országainak jelentős része a népességcsökkenés problémájával szembesül, és ha nem sikerül változtatni a negatív demográfiai trendeken, az nagymértékben kihathat a jövőre. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a nemzet folytonosságát a családok jelképezik, nélkülük pedig nem létezhet jövő sem. Hozzátette: a 2010-es magyarországi családbarát fordulat bebizonyította, hogy érdemes a családokba fektetni. Az államtitkár úgy fogalmazott: ahhoz, hogy a vágyott gyermekek megszülethessenek, félre kell gördíteni a gyermekvállalás útjába kerülő akadályokat. "Ezért ahogyan eddig, úgy a jövőben is olyan intézkedéseket hozunk, és olyan támogatásokat biztosítunk, amelyek minden élethelyzetben segítséget jelentenek a családoknak. A magyar kormány és a családokért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy a családok tudják és érezzék: problémáikkal nincsenek egyedül, és mindenkor számíthatnak a családbarát Magyarország támogatására" - hangsúlyozta Hornung Ágnes

Fotó: Kulturális és Innovációs Minisztérium
Az ezt követő panelbeszélgetésen Molnár Balázs Péter, Európa-politikáért felelős helyettes államtitkár, Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet elnöke, Pillók Péter, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány és Századvég Konjunktúrakutató Zrt. igazgatója, valamint Gyenes Zoltán, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének gazdasági elemzője vett részt. Az előadók egyetértettek abban, hogy a gyermekszületések ösztönzése érdekében figyelmet kell fordítani a nők, anyák munkaerőpiaci helyzetének javítására, a gyermekgondozási szolgáltatások helyben elérhetővé tételére, a megfizethető otthonteremtési lehetőségekre. Emellett fontos kihívást jelent az egyes régiókat különösen sújtó elvándorlás megállítása. Gyenes Zoltán hangsúlyozta, hogy az EU különböző szakpolitikái révén segíti a tagállamokat a komplex demográfiai problémák megoldásában, valamint uniós forrásokból - pl. a Kohéziós Alapokból és a Helyreállítási Alapból - is támogat demográfiai célkitűzéseket, pl. bölcsődék, óvodák építését és működését. Az elnökségi prioritásokkal kapcsolatban Molnár Balázs Péter hangsúlyozta, hogy a negatív demográfiai folyamatok jelentősen rontják az Európai Unió globális versenyképességét. Hozzátette: a magyar elnökség kiemelten kíván foglalkozni a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságával, az idősgondozással, a belső mobilitás okozta munkaerőpiaci egyensúlytalanságokkal. Az Európai Bizottság tavaly ősszel bemutatott demográfiai eszköztárának megközelítésével egyetértésben az elnökség a hangsúlyt többek között a családi élet és a munka világának jobb összeegyeztetésére, a fiatalabb generációk támogatására és az idősebb generációk megerősítésére kívánja fektetni. A téma megközelítése Európában nem egységes: a jövő kapcsán a hagyományos családokban gondolkodók az egyik oldalon, a természet fenntarthatósága érdekében az életet gyermekek nélkül elképzelők a skála másik végén foglalnak helyet. Fontos, hogy az eltérő megközelítések tiszteletben tartása a hagyományos értékeket képviselők irányában is érvényre jusson. Mivel a kihívások tagállamonként és régiónként eltérőek, a szakpolitikai válaszokat a regionális és helyi intézmények aktív bevonásával kell megtervezni és végrehajtani.
A beszélgetést Joó Kinga, a Nagycsaládosok Országok Egyesületének tanácsadója, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság tagja moderálta, bevonva az érdeklődő résztvevőket a beszélgetésbe.
Kiadó: Európai Uniós Ügyek Minisztériuma
(MTI)