A Kisfaludy László kifejtette: az ökoiskola hálózat jó példája a generációk közti kapcsolódásnak, a nemzedékek közti együttműködésnek. Nagyon fontos az infrastruktúra, a szabályozás, a tankönyvek, de a legfontosabbak mégis a programban lévő emberek, pedagógusok, igazgatók és szülők, akik a gyerekeket bevezetik az élet tiszteletébe, a környezet szeretetébe, és tudatosítják bennük a fenntartható világ fontosságát. A helyettes államtitkár kiemelte: a fenntarthatóság témája beépült a pedagógusok minősítési rendszerébe is.

A pénteki ünnepség keretében 118 új taggal bővült az ökoiskola hálózat, további 91 intézmény másodízben nyerte el a minősítést, 102 iskola pedig megkapta a három sikeres pályázat után járó örökös ökoiskola címet. A programhoz újonnan csatlakozókkal együtt szeptembertől összesen 1402 ökoiskola működik majd Magyarországon.

Forrás: Huszár László

A Magyarországi Ökoiskola Hálózat a fenntarthatóságra nevelésben elkötelezett intézmények kezdeményezésére indult, 2000-ben. Ökoiskola címmel azokat a köznevelési intézményeket ismeri el Magyarország kormánya, amelyek pedagógiai programjukban a tantervi előírásokon túl is kiemelt figyelmet szentelnek a fenntarthatóságra nevelés ügyének. Az Ökoiskola cím három évre szól, és azok az intézmények nyerhetik el online pályázat révén, amelyek a fenntarthatóság értékeit és témáit a tanítási órákon és azokon túl, a pedagógusok személyes példamutatásán, valamint az intézmény környezetbarát működésén keresztül is érvényesítik. Azok az iskolák, amelyek harmadszor is elnyerik a címet, Örökös Ökoiskolává válnak.

(Belügyminisztérium)