Bihari Katalin a külgazdaság fejlesztéséért felelős helyettes államtitkár

Bihari Katalin helyettes államtitkár tájékoztatta partnerét, hogy Magyarország kiegyensúlyozott és pragmatikus Ázsia-politikája elsősorban a magyar kormány által 2014-ben bevezetett Keleti Nyitás Stratégia irányelveit követi. A Stratégia jelentőségét alátámasztja, hogy előrejelzések szerint az indo-csendes-óceáni térség fogja a legnagyobb gazdasági növekedést produkálni a közeljövőben. A régió Kínával együtt ma a világ GDP-jének 40%-át állítja elő. A magyar társelnök hangsúlyozta, hogy a magyar-indonéz kétoldalú gazdasági kapcsolatokban kiaknázatlan lehetőségek rejlenek. Indonézia 2021-ben hazánk 6. külkereskedelmi partnerévé lépett elő az ASEAN térség országai közül, a kétoldalú áruforgalom elérte a 184 millió dollárt. 2022 júniusáig a két ország közötti áruforgalom 94,7 millió dollárt tett ki, amely 21,6%-os növekedést jelentett az előző év ugyanezen időszakához képest.

A felek méltatták a vállalatok közötti együttműködés élénkülését és egyetértettek abban, hogy a GVB hatodik ülése további lendületet adhat a gazdasági kapcsolatok fejlődésének, a külkereskedelmi forgalom növelésének.  A magyar fél üdvözölte, hogy az indonéz autópályák készpénz- és érintésmentes e-útdíj rendszerének kiépítéséről szóló tendert 2021-ben a magyar Roatex Zrt. nyerte el. Az e-útdíj rendszer üzembe helyezése várhatóan 2023. első felében valósulhat meg. A magyar társelnök hangsúlyozta, hogy az Indonézia közlekedését támogató magyar fejlesztésre zászlóshajó projektként tekintünk, mely elősegítheti további hazai vállalatok piacra lépését az ázsiai térségben.  

A találkozó során a társelnökök megvitatták az ülés jegyzőkönyvének legfontosabb témáit, kiemelt tekintettel az infrastruktúrafejlesztés, a kötött segélyhitel-együttműködés, a közlekedés, a mezőgazdaság, az akvakultúra, a vízgazdálkodás, az egészségügy és gyógyszeripar, az információs és kommunikációs technológia, valamint a felsőoktatás és szakképzés területére. A felek üdvözölték, hogy a Stipendium Hungaricum Program (SH) keretében Magyarország – az új SH megállapodás aláírását követően – 110 ösztöndíjat ajánl fel indonéz hallgatók részére magyarországi tanulmányok folytatására. A program népszerűsége 2016-os indulása óta folyamatosan növekszik Indonéziában, a 2022/23-as tanévre 1554 diák pályázott. A felek továbbá méltatták a 2019-ben aláírt szakképzési megállapodás keretében történő együttműködést.

A társelnökök a plenáris ülést követően aláírták a Magyar-Indonéz GVB jegyzőkönyvét, és megegyeztek, hogy a Bizottság hetedik ülésére Budapesten kerül sor. A GVB ülés margóján, október 5-én rendezték meg a HunIndotech 3.0. Üzleti Fórumot mintegy 100 fő részvételével, ahol ágazat-specifikus panelbeszélgetések keretében egyeztettek a vízgazdálkodás, az akvakultúra, a mezőgazdaság, az informatika, az információs és kommunikációs technológia és a kiberbiztonság területén működő magyar és indonéz vállalatok.

(KKM)