"A kollégium feladata ötletek, javaslatok összegyűjtése, értékelése, pályázatok kiírása, ellenőrzése, elbírálása. Az EKF cím lehetőség arra, hogy Magyarország nagyon szép területe megmutassa magát Európának és az itt élő embereknek" - mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A múlt héten megalakult ideiglenes kollégium 2024. december 31-ig működik öt fővel. Vezetője Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. EKF-program vezérigazgatója, tagja Agárdi Izabella, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete állandó kutató és tudományos munkatársa, Hausenblasz Dóra, a Miniszterelnökség - Miniszteri Kabinet kulturális tanácsadója, Muraközy Péter rendezvényszervező, a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekt operatív vezetője, a Veszprémi Utcazene Fesztivál főszervezője, valamint Togay Nezsat Can, a Veszprém-Balaton 2023 EKF művészeti és kreatív főtanácsadója, egyetemi tanár.

Fotó: EMMI

Kásler Miklós felidézte, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címet harminc évvel ezelőtt Melína Merkúri színművész, akkori görög kulturális miniszter javaslatára hozták létre. A címet az EU Oktatásügyi, Ifjúságpolitikai, Sportügyi és Kulturális Főigazgatósága ítéli oda azzal a céllal, hogy rávilágítson a tagállamok kulturális gazdagságára, erősítse az összetartozást, egymás jobb megértését.

A miniszter szólt arról, hogy első magyar városként 2010-ben Pécs lehetett Európa Kulturális Fővárosa, idén Kaunas és Esch mellett Újvidék viselheti a címet. "Veszprém sikeres pályázatának köszönhetően a Balaton régióval 2018 végén nyerte el az EKF-rendezést".

Ovádi Péter, a térség fideszes parlamenti képviselője arról beszélt, hogy a Veszprém-Balaton 2023 EKF projekthez több mint száz önkormányzat csatlakozott, ami európai szinten is kiemelkedő. Hozzátette: a hivatalosan jövő januárban induló EKF keretében emblematikus épületek újulnak meg a térségben, köztük a volt Heim Pál Gyermekkórház és a Ruttner-ház, emellett rengetek közösségi rendezvényt fognak tartani.

"Olyan közösséget akarunk szervezni, amelyre 2023 után is számíthatunk" - jegyezte meg a képviselő.

Veszprém és a régió 2023. január 21-22-én, a magyar kultúra napjához csatlakozva ünnepli a kulturális rendezvénysorozat elindulását. Már idén számos esemény lesz az EKF-hez kapcsolódva, köztük a veszprémi Magyar Mozgókép Fesztivál, romkoncertek, a Holtszezon irodalmi fesztivál, a KultHáló, a Pajta program és a Balatorium ökoművészeti programsorozat. Az EKF-fel szoros partnerségben valósul meg a VeszprémFest, az Utcazene Fesztivál, az Auer Fesztivál, a Tánc Fesztiválja, a Veszprémi Régizenei Napok, a Klassz a parton vagy a Kapolcska is.

(MTI)