Maruzsa Zoltán elmondta, az oltások első körére jogosultak a jövő hét elején kapják meg az oltásra behívó sms-t, és a tervek szerint csütörtökön, pénteken, illetve esetenként szombaton kapják meg a védőoltásokat a regisztrációjuk során megadott lakcímhez rendelt kórházi oltópontokon.
A második körben a március 24-éig nem regisztrált, de március 29-én éjfélig regisztráló, köznevelésben dolgozók, valamint a regisztrált, szakképzésben és a bölcsődékben dolgozók következnek. Aki még nem tette, március 29-én éjfélig mindenképpen regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu honlapon - várhatóan a húsvét utáni napokban, szintén a kórházi oltópontokon kaphatják majd meg az oltást - tette hozzá.

Hangsúlyozta, azok a pedagógusok és dolgozók, akik az sms-ben küldött időpontra nem tudnak megjelenni, későbbi alkalommal kerülnek sorra.
 Maruzsa Zoltán arra kérte a regisztrálókat, hogy adataikat, telefonszámukat és lakcímüket pontosan adják meg az internetes felületen. A regisztráció szükségességéről a köznevelési információs rendszeren és a Kréta-rendszeren keresztül is értesítést küldenek valamennyi pedagógusnak.
Beszámolt arról, hogy a 102 ezer pedagógus 55 százaléka, vagyis az aktív állomány alig több mint fele élt a regisztráció lehetőségével, közülük 20 ezren már megkapták az oltást.

Az államtitkár hangsúlyozta, azt, aki egy hónap múlva gondolja meg magát és akkor regisztrál, nem tudják majd soron kívül, ebben a kampányszerű akcióban beoltani, ezért "most van itt az idő", hétfő éjfélig van nyitva ez a lehetőség.
Mint mondta, az alkalmazottak adatbázisait össze kell vetni a regisztrációs felületen megadott adatbázissal, a frissítésük az intézményvezetők segítségével már elkezdődött. A folyamat során az intézmények egyéb dolgozóinak taj-számát is rögzítik a rendszerben, mivel róluk alapesetben nem vezetnek nyilvántartást. Ezzel a lehetőséggel tavaly november óta már tízezres nagyságrendben éltek a köznevelési és szakképzési intézmények - tette hozzá.

Megjegyezte, az oltási akció előkészítéséért ezen a hétvégén az Oktatási Hivatal érintett rendszerét leállítják, de hétfőn már ismét fel lehet tölteni ezeket az adatokat.

Az államtitkár a tájékoztatón elmondta, jól működik a március 8-án bevezetett, tantermen kívüli digitális munkarend, az elektronikus rendszerek pedig a nagy terhelés mellett is jól teljesítenek. A nemzeti köznevelési portálon az okostankönyvek iránt naponta legalább 150-160 ezer látogató érdeklődik, a Sulineten napi átlagban 65 ezer letöltést regisztrálnak, de fennakadások nélkül működik a Kréta-rendszer is.
Utóbbi felületre egy átlagos munkanapon 90 ezer pedagógus, 500 ezer tanuló és 240 ezer szülő lép be, és naponta több mint 600 ezer osztályzatot írnak be a tanárok - sorolta Maruzsa Zoltán. Hozzátette, "a digitális kollaborációs térben" naponta legalább negyedmillió tanuló látogatja a digitális órákat.

Kitért arra: az óvodákban és iskolákban bevezetett, indokolt esetben igénybe vehető gyermekfelügyeletet csütörtökön az óvodákban mintegy 24 ezer gyermek, az iskolákban pedig 5500 tanuló, azaz az összlétszám 7,5, illetve 0,7 százaléka vette igénybe.
A középiskolai felvételikkel kapcsolatban Maruzsa Zoltán arról beszélt, lezárultak a "járványügyileg érzékeny" írásbeli és szóbeli vizsgák, a jelentkezők a pontszámaik ismeretében pedig módosíthatták a jelentkezéskor megadott sorrendet.

Az eljárás még tart, a végeredmények egy hónap múlva lesznek elérhetők - tette hozzá az államtitkár.

Maruzsa Zoltán tájékoztatása szerint az általános járványügyi helyzet miatt kissé kitolják az eredetileg a tavaszi oktatási szünet végéig, április 7-ig tervezett digitális munkarend és rendkívüli szünet időbeli hatályát.
 "Pontos újranyitási dátumunk nincs, de elkezdtük erre a felkészülést" - közölte a köznevelésért felelős államtitkár, megjegyezve, a nagyobb védettséget szolgálja majd a regisztrált bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozók beoltása is.

(MTI)