Csák János a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. A miniszter összesen 102 állami kitüntetést adott át; a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét 32-en, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 49-en, az Érdemes Művész kitüntetést 12-en, a Kiváló Művész elismerést hatan, a Magyarország Babérkoszorúját pedig hárman kapták meg.  

KIM
"Különleges nap ez a mai, térben és időben távoli, mégis szerves egységet alkotó és azonos gyökerekből táplálkozó eseményeket és teljesítményeket ünneplünk"

- hangsúlyozta Csák János. A miniszter szavai szerint március 15-én az elődökre emlékezve, "az örök magyar alkotó- és szervezőerőt ünnepeljük, a szabadságvágyunkat és az élni akarásunkat".

KIM

Kiemelte: ma azért vagyunk itt, hogy tisztelettel fejet hajtsunk azok előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak "a magyar életvilág fenntartásában és továbbörökítésében". Csák János emlékeztetett rá: kultúrában születni nemcsak annyit jelent, hogy élvezzük a kiváltságokat, amit az ősök alkotása teremtett, hanem azt is jelenti, hogy "előkészítjük az utódok kultúráját".

KIM
"Az elődeink ezt nagyon pontosan értették és az, hogy ma szabadon élhetünk és létezik magyar államiság és alkotmányosság, ez annak a bizonyítéka, hogy ők bármilyen nehéz történelmi korokban is éltek, megőrizték számunkra a magyar kultúrát"

- fogalmazott a miniszter. "A magyar kormány hisz abban, hogy vannak örök emberi jók, és ezeknek az ápolása és továbbadásuk elősegítése a kormányzat feladata" - hangsúlyozta. A miniszter felsorolása szerint ilyen örök emberi jó a béke és biztonság, a kötődés, a valahova tartozás, valamint az, hogy képesek vagyunk gondoskodni magunkról. Csák János szavai szerint ezeknek az emberi jóknak a biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út. A miniszter szavai szerint a kultúra erő és energia, ami összetartja a közösséget.

KIM

Csák János a kitüntetéseket Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára és Závogyán Magdolna, a KIM kultúráért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. 

KIM

Az ünnepi programban közreműködött a Csillagszemű Gyermektáncegyüttes és Vizeli Bálint zenekara, valamint Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész és Farkas Izsák hegedűművész.

A díjazottak listája

(MTI)