Az államtitkár hangsúlyozta: tizenkét éve a nemzeti kormány családbarát fordulatával elindult minden idők legnagyobb otthonteremtési programja. A 2015 júliusától elérhető családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) eddig mintegy 200 ezer családot segített új otthonhoz, és több mint 100 ezer gyermek megszületéséhez járul/járult hozzá. A 2019-ben, a Magyar Falu Program keretében bevezetett falusi CSOK-ot mára, több mint 27 ezer család igényelte. A falusi CSOK új lendületet adott a falvak fejlődésének, hozzájárul a fiatalok helyben maradásához és a helyi közösségek életszínvonalának erősödéséhez.

A családokért felelős államtitkár elmondta: a falusi CSOK révén közel 149 milliárd forint támogatást igényeltek a kistelepüléseken élő családok. Az igénylések több mint felét (54%) lakásvásárlással egybekötött bővítésre vagy korszerűsítésre, átlagosan 7,7 millió forint összegben,  kisebbik felét (46%) pedig meglévő ingatlan korszerűsítésére vagy bővítésére nyújtották be, átlagosan 2,8 millió forint összegben. Az összes igénylő háromötöde (61%-a) nagycsaládos vagy nagycsaládot tervező. A falusi CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott kölcsönt az összes falusi CSOK igénylés negyedében (26%) igényelték a családok, összesen 53 Mrd Ft összegben. Zsigó Róbert emlékeztetett arra, hogy a kormány döntésével tavaly milliókat érő, fontos kedvezmények is társultak a CSOK, így a falusi CSOK felvételéhez is, ilyen például az illetékmentesség, vagy új lakás vásárlása, generálkivitelezővel való megépítése esetén az áfa-mentesség, ami már egy gyermek esetén is több millió forinttal növeli az elérhető kedvezményeket.

Zsigó Róbert hangsúlyozta: amíg korábban a baloldal a megszorítás politikáját képviselte, a Fidesz-KDNP még a járványhelyzetben sem szűkítette, hanem bővítette a családtámogatásokat. Az államtitkár hozzátette: a nemzetközi szinten egyedülálló és mintaként szolgáló otthonteremtési támogatások sikere a magyar családokkal való szövetség kézzelfogható eredménye. A családbarát Magyarország megteremtése – ahogyan eddig, úgy a jövőben is – a magyar kormány stratégiai jelentőségű célja, ugyanis Magyarországnak előre kell mennie, nem pedig hátra – szögezte le Zsigó Róbert.

(CSM)