Gulyás Gergely a kormányinfón hangsúlyozta: a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a koronavírus elleni oltottság arányát a következő hetekben növelje.

Azt javasoljuk mindenkinek, hogy csak akkor utazzon külföldre, ha már megkapta mindkét oltást.

A szakértők szerint negyedik hullám attól függően lesz vagy nem lesz, illetve súlyossága is attól függ, hogy mennyien oltatják be magukat. Ezért azt kell megnézni, hogy mit tehetnek a 60 év felettiek és a 12 és 16 év közötti korosztály magasabb oltottságának elérése érdekében.

Egyértelmű, hogy a delta variáns is az idősebbekre a legveszélyesebb, 60 év felett a kockázat óriási, minden más eddigi vírusvariációnál lényegesen nagyobb, ezért a 60 év felettiek oltása érdekében mindent meg kell tenni.

Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

Minden Magyarországon engedélyezett oltóanyag hatékony

A Magyarországon alkalmazott oltások a negyedik hullám esetén is védettséget adnak, ezért aki az oltóanyagokkal szemben bizalmatlanságot kelt, az ezzel mérsékli az oltási kedvet, és emberek halálát idézi elő.

Rendkívül káros politikai folyamat, hogy vélhető politikai haszonszerzés érdekében megkezdődött a különböző oltóanyagokkal szembeni bizalmatlanság keltése. A jóindulatú feltételezés az, hogy emögött politikai érdekek állnak, a rosszindulatú pedig az, hogy üzleti, lobbi- vagy gyógyszergyártói érdekek.

Ezért arra kérünk minden politikai szereplőt és az újságírókat is, hogy ne ezen a területen próbáljanak meg politikai pártoknak vagy oldalaknak segíteni, hanem fogadják el a tudományos kutatások eredményeit.

A legnagyobb magyarországi kutatást eddig a Semmelweis Egyetem végezte el több mint ezer eset feldolgozásával, és ebből teljesen egyértelműen kiderült, hogy minden Magyarországon engedélyezett és alkalmazott oltóanyag hatékonysága 96 százalék fölötti.

Még azok 88 százaléka is védettnek bizonyult, akik az antitestvizsgálatokon egyébként negatív eredményt kaptak. Az adatokból az is látszott, hogy a WHO és az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett Szputnyik oltás a legeslegjobb, mert ott nem volt egyetlen eset sem, amelyikben ne lett volna meg a védettség.

Ezért teljesen fölösleges bármely oltóanyaggal szemben hangulatot kelteni, mert a vakcinák mindegyike védettséget ad.

Továbbra is mindenkit arra biztatunk, hogy oltassa be magát. Aki ma regisztrál, az két nap múlva bármelyik oltóanyagból, kívánsága szerint kaphat.

(kormany.hu)