Ez az új bolgár intézkedés veszélyezteti Magyarország és Szerbia energiaellátásának biztonságát. Az Európai Unió nem alkalmaz szankciókat az Oroszországból induló földgázszállításokkal szemben, ezért a bolgár miniszterelnök erre vonatkozó érvelése teljességgel helytelen.

Ez a döntés ellentétes az európai szolidaritással is, hiszen egy EU-tagállam és egy tagjelölt ország energiabiztonságát veszélyezteti. Magyarország és Szerbia összehangolja fellépését és nem hagyja megválaszolatlanul ezt az ellenséges bolgár döntést.

 

Siniša Mali, a Szerb Köztársaság miniszterelnök-helyettese

és

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere

 

 

Joint statement by the governments of Hungary and the Republic of Serbia

 

Bulgaria’s decision to put a tax burden on the transit of natural gas from Russia is an adversarial step against Hungary and Serbia. This new Bulgarian regulation puts the safe supply of energy at risk both in Hungary and Serbia.

European Union has not applied sanctions on natural gas deliveries from Russia therefore the argumentation of the Bulgarian Prime Minister is totally false. This decision goes against the European solidarity, endangering the energy security of a fellow EU Member State and a candidate country.

Hungary and Serbia will coordinate their positions and will not leave this hostile Bulgarian decision without a proper response.

 

Siniša Mali, Deputy Prime Minister and Minister of Finance of the Rupublic of Serbia

and

Péter Szijjártó, Minister of Foreign Affairs and Trade of Hungary

 

(KKM)