Dr. Takács Péter a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára nyitóbeszédében kiemelte: "Elnökségünk alatt elkötelezettek vagyunk amellett, hogy hozzájáruljunk a jövőhöz, amelyet a népegészségügy, az egyenlőség és az innováció iránti elhivatottságunk vezérel. Együtt átalakíthatjuk Európa szív- és érrendszeri egészségügyi térképét, megteremtve a jólét örökségét a jövő generációi számára."

Franz Weidinger az Európai Kardiológiai Társaság elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy minden tagállamnak szüksége van tervre az állampolgárai életét fenyegető legnagyobb veszélyek orvoslását illetően, amely közös felelősségünk.

A konferencián négy ország miniszterei mellett részt vett Dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója is. Az eseményen neves külföldi szaktekintélyek mellett jelen volt Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának igazgatója. Köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések nem csak hazánkban, de egész Európában kihívás elé állítják az ellátórendszert, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani ezen megbetegedések megelőzésére. A konferencián egyhangú egyetértés volt a közös cselekvés fontosságáról, kiemelve, hogy mindent átfogó megközelítés szükséges.

(Belügyminisztérium / MTI)