Orbán Viktor az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban kifejtette, az amerikaiak vezetésével, Németország statisztálása mellett, a nyugati világ le akarja győzni Oroszországot úgy, hogy ő maga nem keveredik vele közvetlenül háborúba, hanem lényegében a háborút az "ukránokra hagyják", ha már Vlagyimir Putyin - a nemzetközi jog minden alapelvét felrúgva - megtámadta Ukrajnát, mert meg akarja akadályozni, hogy Ukrajna tagja legyen a NATO-nak. A Nyugat ezt lehetőségnek tekintette arra, hogy meggyengítse, majd legyőzze Oroszországot, a Magyarország által is képviselt álláspont helyett, miszerint ebben a helyzetben a konfliktus elszigetelése és a háborús hatás csökkentése lenne az elsődleges feladat - fogalmazott, megjegyezve, a Nyugat az ukrán katonákon keresztül, rengeteg áldozat árán szeretné legyőzni az oroszokat. A kérdés arról szól, hogy Ukrajna tagja lesz-e a NATO-nak vagy nem, azaz például a fekete-tengeri Szevasztopol kikötőjében "NATO-zászló lesz vagy orosz zászló lesz" - mondta, megjegyezve, az oroszok nem akarnak egy olyan, a NATO által a legmodernebb fegyverzettel ellátott hadsereggel rendelkező ország mellett élni, mint Ukrajna.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Reménytelennek nevezte azt, hogy a háborút a Nyugat nyerje meg, mert ennek szavai szerint iszonyatos ára van, ami egyszerűen nem éri meg. Sok százezer orosz és ukrán halt meg eddig, és fel fog nőni lassan egymillió olyan gyermek Európa keleti végében, akinek nincs vagy a háborús sérülések miatt lerokkant édesapja van – hangsúlyozta. Hozzátette, lesz egy olyan nemzedék, amely kilátástalan helyzetben lesz, mert az ígért újjáépítés ellenére az emberek életszínvonala hosszú évekig fog elmaradni az európai életszínvonaltól.

Értékelése szerint a minimális célt elértük, sikerült megállapodnia a NATO főtitkárával, hogy Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai missziójában sem pénzzel, sem fegyverrel, sem katonával. Mi ki fogunk maradni ebből a háborúból, Magyarország a béke szigete marad, mind a közbiztonság, mind a szociális biztonság, mind a háború tekintetében, hiszen minderről nemcsak a most távozó NATO-főtitkárral, hanem az utódjával is megállapodott.

A brüsszeli háborúpártiak azonnal egy korábban példátlannak mondható bírságot vágtak a nyakunkba - jegyezte meg, hangsúlyozva: szoros összefüggés van a migrációs bírság és a háború és béke kérdése között. Jelezte azonban: munkacsoportokat állítottak fel ennek kivédésére, és már látni a megoldásokat, hogy azokkal fizettessük meg ezt a bírságot, akik a migráción és a háborún a legtöbbet keresik. 

Orbán Viktor Magyarország számára kulcskérdésnek nevezte, hogy a világgazdaság nyitott maradjon. Magyarország nem tud a mostani életszínvonalon élni, ha csak a tízmillió magyar gazdasági piacára számíthat - fogalmazott, hangsúlyozva, tragikus volna "a világ többi részétől való elzárkózás". Kiemelte: a nyitott világgazdaság akarásában Németország is a szövetségesünk, hiszen ők is termelő ország, és el kell adnia a termékeit a világban. Orbán Viktor a Mercedest hozta fel a két ország közötti gazdasági kapcsolat példájaként, jelezve, hogy a járműgyártó 3800-4200 új munkahelyet hoz létre Kecskeméten, "hét lakat alatt tartott" új modellek és a hozzájuk szükséges alkatrészek gyártására. Hangsúlyozta: átalakuláson megy keresztül a német ipar, a kérdés az, hogy ebben a technológiai váltásban van-e, lesz-e helye a magyaroknak, "és a válasz az, hogy lesz", hiszen a németek ezeket a fejlesztéseket tekintélyes részben Magyarországon hajtják végre, sok ezer új munkahelyet hozva létre, részt véve a mérnök- és a szakmunkásképzésben.

(kormany.hu)