A háború és az elhibázott szankciók okozta nehéz gazdasági helyzetben mindent megteszünk a családok védelme és a gazdasági növekedés helyreállítása érdekében.

2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve. Az áremelkedés megfékezése érdekében számos más eszköz mellett - 2023. június 1-től bevezettük a kötelező akciózást, majd annak mértékét augusztustól 15 százalékra emeltük, továbbá jelentősen bővítettük a kötelező akciózásra kijelölt termékek körét.

A kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében legalább 15 százalékra emelkedett, a kötelező akciózási szabályok továbbra is kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni.

Az infláció további visszaszorítása érdekében arról döntöttünk, hogy a kötelező akciózást 2024. június végéig meghosszabbítjuk.

Várakozásunk szerint az intézkedés segíti, hogy a szankciós élelmiszerinfláció tovább csökkenjen, ezzel is segítve a fizetések vásárlóerejének megőrzését és a fogyasztás bővülését. A növekvő kereslet, az emelkedő reálbérek pedig hozzájárulhatnak a gazdasági növekedés helyreállításához.

(kormany.hu)