A pénzügyminiszter elmondta: a pályaudvar csaknem 1 milliárd forintos rehabilitációja 380 millió forint kormányzati támogatással valósult meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető hangsúlyozta: a családok támogatása, a munkahelyteremtés, az adócsökkentések mellett fontos a magyar települések beruházásinak támogatása is, amelyek boldogulást és egyre jobb életminőséget tudnak biztosítani az ott élőknek. A városok fejlesztése pedig úgy a leghatékonyabb, ha az önkormányzatokkal együttműködve, saját fejlesztési terveik, elképzeléseik megvalósulását segítjük elő – szögezte le a miniszter. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály arra is emlékeztetett, hogy a Modern Városok Program 4 ezer milliárd forint forrást biztosít a megyei jogú városok fejlesztésére, ebből 2 ezer milliárd forint támogatást már kifizetett a kormány. Csak tavaly mintegy 480 útszakasz, több mint 1250 kilométernyi út újult meg, részben a vidéki életminőség javítását célzó Magyar Falu Programnak köszönhetően. Varga Mihály részletezte: az elmúlt 7 évben 1700 milliárd forint kormányzati támogatással valósultak meg fejlesztések a magyar településeken a TOP keretében. Ebből a levegőminőség javítását is szem előtt tartó fenntartható települési közlekedésfejlesztésre 98 milliárd forintot fordított a kormány. A keretből Baranya megye pedig 447 projekttel csaknem 90 milliárd forint összegű támogatásban részesült. 18 fejlesztés 3,7 milliárd forint összértékben a közlekedésfejlesztést célozza – ismertette a miniszter. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály a térség gazdasági fejlődéséről szólva kiemelte: a megye GDP-ben mért gazdasági teljesítménye az elmúlt évtizedben megduplázódott, a 2010-es 14 százalékot meghaladó munkanélküliségi rátát egyharmadára, 5 százalékra sikerült leszorítani, Komlón pedig ugyanezen időszakban 13 százalékról 5,5 százalékra.

(Pénzügyminisztérium)