Ezek a műveletek békeidőben is komoly kockázatokat rejthetnek magukban, de háborús időszakban a hibrid hadviselés időszakában, akár kiemelt veszélyeket is jelenthetnek” – jelentette ki Benkő Tibor honvédelmi miniszter, miután látogatást tett az említett kockázatok kezelésére és elhárítására hivatott Kibertér Műveleti Központ egységénél és a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központjában március 18-án, hogy az ott folyó szakmai munkáról, és a katonák felkészültségéről kapjon átfogó jelentést.

Elsőként a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat által működtetett egységnél az orosz-ukrán háború kapcsán jelentkező kibervédelmi feladatokról hallgatott meg beszámolót a honvédelmi miniszter. Mint elmondta, az országhatárokat nem tisztelő kiberhadviselés – amelyet a NATO 2016 óta önálló műveleti térként ismer el – kiemelt szerepet kap a modern hadviselésben. Ezért mindent el kell követnünk annak érdekében, hogy Magyarország a kibertér felől is minél védettebb legyen. Benkő Tibor a látogatás során betekintést nyert azokba a folyamatokbaés eljárásrendekbe, amelyeket a központ munkatársai dolgoztak ki hazánk honvédelmének biztonsága érdekében.

„Az ukrajnai háború továbbra is kegyetlen, emberi életet nem kímélő, széles műveleti téren, intenzív módon folyik. A hagyományos hadviselés mellett a háború érezhető módon az információs- és kibertérben is egyre inkább jelen van. Azon dolgozunk katonáinkkal együtt, hogy Magyarország minden területen kimaradjon ebből a háborúból, mert a magyar emberek békében és biztonságban akarnak élni” – fogalmazott a miniszter.

A Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központja - alkalmazkodva a biztonsági kihívásokhoz - az idei év elején alakult meg a Magyar Honvédség Katonai kibertér Műveleti Központ, a Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ, valamint a Budapest Helyőrségdandár Elektronikus Eseménykezelő Főközpont összevonásával. A honvédség nem kinetikus műveleti lehetőségeinek egy szervezetbe történő integrációjával egy olyan új képességet hoztunk létre, amellyel gyorsabban és nagyobb eredményességgel kezelhetők a Magyar Honvédség feladatai, egy napjainkra jellemző, bonyolult, hibrid környezetben. A honvédség legfiatalabb alakulatának katonái az év minden napján részt vesznek a honvédelmi tárca elektronikus információs rendszerének védelmében, a kibertéri fenyegetések elhárításában. A számítógépes kártevők, zsarolólevelek, rosszindulatú kódok elhárítása napi 24 órában jelent feladatot a központ állományának. Bár 100 százalékos védelem soha nincs, de a 21. századi technikai megoldások értő kezekben vannak és megbízhatóan biztosítják a megfelelő szintű védelmet.

Az alakulat katonáinak egy része jelenleg a Magyar Honvédség Előretolt Vezetési Pontján támogatja a keleti országrészbe vezényelt egységek feladatait, ugyanakkor a központban szolgálókra ugyanúgy komoly feladatok hárulnak. Mindezek mellett a központ katonái az idei évben is több hazai és nemzetközi gyakorlaton vesznek részt, és szakértelmükkel segítik a NATO parancsnokságok és EU-s szervezetek munkáját. Az itt folyó képzések nem csak hasznosak és előremutatóak, de rendkívül népszerűek is. A Cyber Range virtuális környezetet biztosító „kibergyakorlóterét” felhasználva, a honvédség évente több száz katonáját és honvédelmi alkalmazottját készítik fel a kibertérből érkező fenyegetések felismerésére és elhárítására.

A miniszter több jelentést hallgatott meg a központ tevékenységéről és jövőbeni céljairól. A személyes lehetőséget kihasználva beszélgetett a központban szolgáló katonákkal, majd őszinte megelégedettséggel nyilatkozott az állomány felkészültségéről, elhivatottságáról. „Engem megnyugtat mindaz, amit láttam. Csak gratulálni tudok az eddig elvégzett munkához, az elért eredményekhez, és a felépített képességekhez. Viszont rendkívül fontos, hogy ne csak az információk elemzésével és értékelésével, a kiberművelet-kérdéseivel, valamint az informatika általános világával foglalkozzunk” – emelte ki Benkő Tibor, rámutatva, hogy a központ munkatársainak szem előtt kell tartaniuk a civil-katonai kapcsolatok terén megjelenő különleges feladatokat is. Leszögezte azt is, hogy a kibertérben soha nem érezhetjük magunkat száz százalék biztonságban. „Minden nap, a nap minden órája, minden perce újabb és újabb kihívást jelent. Ma azt tudom mondani, hogy az elmúlt két évben, mióta elkezdtük ezt a munkát, a Magyar Honvédség eredményesen tudott dolgozni. Azt látom, hogy ezen a téren dolgozó és szolgálatot teljesítőknek megvannak az előrelátásaik, a gondolataik, hogy hogyan tovább. Ez ad arra biztosítékot, hogy nyugodtak legyünk. De a mindennapi küzdelem és hatékony fellépés megköveteli, hogy az embereink minden pillanatban készek és képesek legyenek a váratlan helyzetek kezelésére” – mondta.

Benkő Tibor a Magyar Honvédség Kiber- és Információs Műveleti Központjában
(honvedelem.hu)