A nyári hónapok után szeptemberben is 4,7 milliónál többen dolgoztak Magyarországon – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójából. Korábban két egymást követő hónapban sem ugrotta meg ezt a szintet a hazai foglalkoztatás. 2022 közepén, a háború és energiaválság dacára, mindeddig példa nélküli módon negyedik hónapja e rekordszámba menő határérték felett alakul a munkában állók létszáma.

A hazai elsődleges munkaerőpiacon az egy évvel korábbihoz képest 54 ezerrel dolgoztak többen július–szeptemberben, ezzel újabb csúcsot ért el e mutató is. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája tartósan, március óta 74 százaléknál magasabban mozog, júniusban alulról súrolta a 75 százalékot. Az elmúlt 12 évben a feldolgozóiparban 179 ezerrel, az építőiparban 102 ezerrel, a szakmai tudományos, műszaki tevékenységben 92 ezerrel, az információ és kommunikációban 67 ezerrel nőtt a munkavállalók száma.

2010-hez képest nagyjából harmadára esett vissza a munkanélküliség a teljes népességben és a fiatalok körében egyaránt. Az Eurostat közelmúltban közzétett összegzése szerint az általános mutató a Közép- és Nyugat-Dunántúlon, az ifjúsági ráta pedig ezen felül a központi régióban is a legkedvezőbbek közé tartozott tavaly Európában. Hasonlóan alacsony szinteket a közel kétszáz uniós régió közül csak cseh és lengyel térségekben mértek 2021-ben.

Kutnyánszky Zsolt iparért és munkaerőpiacért felelős államtitkár kiemelte: „A súlyos bizonytalanságoktól terhelt nemzetközi gazdasági környezetben több ország akár éveken át tartó recesszióra készül. Az elhúzódó háború és az energiahordozók szankciós felára komoly kockázatot jelent a munkahelyteremtésre építő magyar gazdasági növekedés szempontjából is. E borús jelek ellenére a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból az látszik, hogy az álláskeresők száma szeptemberről októberre nem nőtt, valamelyest még csökkent is. A kormány védőhálót biztosít az energiaválság hatásainak leginkább kitett feldolgozóipari kis- és középvállalkozások számára. Negyedik negyedéves rezsitöbbletük felét vállaljuk át, ha ennek fejében vállalják, hogy hiteltámogatással ösztönzött energiahatékonysági beruházást hajtanak végre 2024 végéig, és hogy munkavállalóik legalább 90 százalékát megtartják 2023 őszéig. Az idén 100 milliárd forintos keretösszegű program a regisztrációval már megkezdődött, az energiaintenzív cégek december közepéig jelentkezhetnek a www.energiatamogatas2022.hu oldalon.”

(Technológiai és Ipari Minisztérium)