Expozéjában Varga Mihály pénzügyminiszter azt hangsúlyozta: a módosítás "egyértelműen hatékonyságnövelő, finomhangolásokat, pontosabb kereteket és egyértelmű értelmezést jelent a szabályozásban", lehetőséget teremt, hogy az MNB továbbra is hatékonyan, függetlenül működjön, ugyanakkor a költségvetés stabilitását, mozgásterét is növeli, valamint elősegíti a költségvetési és monetáris döntéshozatal szorosabb összhangját, egyben csökkentve az adminisztrációs terheket is.
A kormánytag hangsúlyozta: a kabinet 2010 óta következetes a jegybank függetlenségére vonatkozó álláspontjában, ezért sem módosítják gyakran ezt a törvényt, ám a hatályba lépés óta hosszú idő telt el, a háborús, szankciós válságban új kihívások jelentkeztek, valamint számos uniós jogalkotási fejleményt is át kell a változtatással vezetni a magyar joggyakorlatba.
Varga Mihály kiemelte: a módosítás folyamata során mind a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB), mind az Európai Központi Bankkal több körben egyeztettek, a témában társadalmi vita is zajlott, így a folyamat traszparenciája garantált. Hozzátette: az Európai Központi Bank jelezte egyetértését a függetlenség és a tőkeellátottság terén tett lépésekkel.
Mint mondta, 2022 harmadik negyedévében a szankciós válság dacára is ötödik a magyar növekedés az unióban úgy, hogy máig nem kaptuk meg a helyreállítási alapból a nekünk járó forrásokat, ugyanakkor a negatív hatások napról napra érintenek bennünket.
Arra kell számítanunk, hogy az unió szankciós politikája a jövőben sem fog változni, tartós védekezésre kell berendezkednünk, el kell hárítanunk a szankciók negatív hatásait, és meg kell küzdenünk azért, hogy az inflációt visszaszorítsuk, a lehető legrövidebb távon egy számjegyűvé tegyük - fogalmazott a pénzügyminiszter.
A jegybank zavartalan, maximális pénzügyi függetlenség mellett való működésének garantálásán túl Varga Mihály azt is fontosnak nevezte, hogy a módosítással tervezhetőbbé teszik az MNB működésének költségvetési kihatásait.
Varga Mihály kiemelte: a módosítás nagyobb mozgásteret is biztosít a költségvetésnek abban a tekintetben, hogy ha a jegybank saját tőkéje a jegyzett tőke szintje alá csökkenne, akkor azt nem egy, hanem öt év alatt, több részletben kell azt megtérítenie a büdzsének.
Szavai szerint ez segítség az egyszeri sokkoknak való kitettség terén, mivel "eggyel kevesebb előre nem látható meglepetéssel kell számolnia a költségvetésnek". Így a gazdaság működtetésére, a nehéz helyzetbe került családok és vállalkozások megvédésére is nagyobb lehetősége lesz a költségvetésnek - jelentette ki a tárcavezető.
Varga Mihály arról is szólt: az előterjesztés elfogadása esetén módosulnak az osztalékfizetési szabályok, olyan módon, hogy eközben mindvégig garantálják a jegybank megfelelő tőkeellátottságát. Emellett, jelezte, más "kedvező és lényeges módosítások" is szerepelnek az előterjesztésben, amelyek kiegészítenek, egyértelműsítenek, egységesítenek rendelkezéseket.
A pénzügyminiszter jelezte: a módosítás értelmében ezután a meg nem fizetett bírság-, eljárási költség- vagy felügyeleti díjügyeket behajtási céllal, egységesen az adóhatóságnak adhatja majd át a jegybank, statisztikai téren pedig - a központi bank zavartalan működéséhez - rögzíteni kell a törvényben, hogy az MNB jogosult gyűjteni és átvenni személyes adatokat.

kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

(MTI)