Fotó: MTI (archív)

A szokásoknak megfelelően idén is megrendezik a hagyományos állami eseményeket. Augusztus 20-án 8 órakor Budapesten, a Kossuth téren a zászlófelvonással és a Szent István-napi díszünnepséggel kezdődik a program, majd ezt követően 9 órától kerül sor a Magyar Honvédség látványos légi parádéjára.

Szintén augusztus 20-án, 10.15-kor kezdődik az ünnepi program Székesfehérváron, a Szent István téren, itt Novák Katalin köztársasági elnök mond beszédet.

A Budai Várban, a Kapisztrán téren augusztus 20-án egész nap különleges hadászati bemutatókat és kiállítást tekinthetnek meg az érdeklődők, a polgárvárosi részen pedig az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek Ünnepe várja a látogatókat.

Fotó: MTI (archív)

A magyar gasztronómia szerelmesei számára a Magyar Ízek Utcája (Várkert Bazár), a Csárdafesztivál (V. kerület, Vörösmarty tér), valamint a Food Truck Show (V. kerület, Szabadság tér) nyújt lehetőséget a különféle ételek kóstolására.

Augusztus 20-án 17 órakor ünnepi szentmisét tartanak a Szent István Bazilikánál, majd ezt követően indul a Szent Jobb körmenet.

A hagyományos hadi technológiák rajongói az 1927-ben épült Pannónia hajót csodálhatják meg, és az idén is megtekinthető az eredetileg 1938-ban megépített, ikonikus Aranyvonat (V. kerület, Alkotmány utca). A Városok sétányán 348 magyar város zászlóinak, megyéinek, valamint a történelmi Magyarország 102 városának látványos installációját mutatják be, míg nemzetünk ikonikus sportolóival a Sporthősök programsorozat keretein belül ismerkedhetünk.

A rendezvény tavalyi sikerére való tekintettel újra megrendezik a Divat&Design Fesztivált a Bálnában, ahol a látogatók a legrangosabb magyar tervezőkkel találkozhatnak, kipróbálhatják kézügyességüket a kézműves foglalkozásokon, továbbá fenntarthatósági programokon és figyelemfelkeltő kerekasztal-beszélgetéseken is részt vehetnek. A Nehru-parton idén is megnyitja kapuit a Művészkert – itt sehol máshol nem látott egyedi zenei produkciók, filmvetítések és érdekes beszélgetések várják az irodalom és a kultúra szerelmeseit.

A gyermekkel érkezőknek a városligeti Varázsliget programkínálatából érdemes szemezgetniük. Fülbemászó klasszikus dallamokért a Gellért-hegyi Panoráma Classical színpadához, az operettslágerekért pedig a Vigadó téri Operett Korzóra lesz érdemes kilátogatni.

Fotó: MTI (archív)

A Retro Tabán fellépői között hazánk rockéletének klasszisai – többek közt: Deák Bill Gyula, Nagy Feró és a Beatrice, Hevesi Tamás, Török Ádám és a Mini, Takács Tamás Dirty Blues Band, valamint az EDDA Művek – kaptak helyet, míg a Road Movie Live Műegyetem rakparti helyszínén a fiatalabbak érdeklődésére számot tartó Ivan&the Parazol, Kaukázus, Bohemian Betyars, Hiperkarma, és a Kelemen Kabátban lépnek fel. A Szabadréten a legjobb DJ-ké és az elektronikus zenéé lesz a főszerep, amíg az Utcazene Fesztiválon elsősorban külföldi előadókkal ismerkedhetünk.

A Szent István Nap rendezvényeinek ékköve az idei évben is az augusztus 20-ai tűzijáték lesz, ami 21 órakor kezdődik.

Az ünnepi programok iránt érdeklődök számára a Szent István Nap mobilapplikáció nyújt segítséget, ami a leglátogatottabb alkalmazásboltokban (Google Play, App Store) elérhető és ingyenesen letölthető.

A Szent István Nap programjairól részletes információ található a szenistvannap.hu honlapon.

(kormany.hu)