A versenyt 2020. október 15-én, az Űrkutatás Napján hirdette meg Dr. Ferencz Orsolya, a KKM űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa. A verseny célja, hogy a középiskolás korosztály érdeklődését általában a természet- és műszaki tudományok, közelebbről elsősorban az űrkutatás, űrtevékenység felé fordítsa.

A tanulmányi versenyen háromfős középiskolás (9-13. osztályos) csapatok vehetnek részt. Az első (online) fordulóra 2020. november 9. és december 8. között került sor, erre – a járványhelyzet és az online oktatás okozta nehézségek ellenére – a szervezők várakozásait felülmúlóan 99 csapat regisztrált, közülük 91 csapat küldött be megoldást. A versenyt sikerült az egész Kárpát-medencére kiterjeszteni, hiszen a 91 csapat közül 11 a határon túlról (hét Erdélyből, három a Vajdaságból és egy a Felvidékről) küldött be megoldást. Budapestről 15 iskola 27 csapata vett részt a versengésben, míg vidékről 23 város 29 középiskolájából 53 csapat szállt versenybe.

Az első fordulóból továbbjutó csapatok 2021. január-februárban újabb online fordulóban mérik össze tudásukat, majd a legjobbak az áprilisi döntőben találkozhatnak – a járványhelyzettől függően – személyesen, vagy az első két fordulóhoz hasonlóan a virtuális térben.

A verseny fődíja a csapat tagjai és felkészítő tanáruk részére egy látogatás az Európai Űrügynökség legjelentősebb létesítményében, az Európai Űrtechnológiai Központban (ESTEC), Hollandiában. A második helyezett csapat két hazai szakmai látogatáson vehet részt, egy tudományos és egy űripari műhely munkáját ismerhetik meg közelről. A harmadik helyezett csapat iskolájukat gazdagítja értékes laborfelszerelésekkel. Végül, de nem utolsósorban, minden díjazott csapat tagjai térítésmentesen vehetnek részt a Magyar Asztronautikai Társaság nyári Űrtáborában.

(KKM)