A miniszteri biztos hozzátette, nélkülözhetetlen az értékorientált gondolkodás, amely eszközként használható nemcsak társadalomépítésre, hanem gazdaságfejlesztésre, valamint nemzetkép-formálásra is. Nemzeti értékeink a magyarság legszebb arcát rajzolják meg, hagyományait mutatják be és tartják életben.

A hagyomány élő, átszövi a mindennapjainkat. A hungarikumok, illetve a nemzeti értékek nem azt mutatják meg milyen volt a magyar, hanem azt hogy milyen most, illetve milyen lehetne. Éppen ezért a hagyományok és modernitás jegyében az Agrárminisztérium létrehozta a „folkTREND!” programot, amelynek keretében többek között a magyarság hagyományos öltözködési kultúráját, népi motívumait felvonultató divatbemutatót rendez. Ennek célja, hogy a népi hagyományokat a mai modern ember számára is viselhetővé tegye – folytatta.

V. Németh Zsolt beszélt a „Mi, magyarok” 200 részes rádióműsorról is, amely kétperces részekben mutatta be a Hungarikumok Gyűjteményében, illetve a Magyar értéktárban szereplő értékek mellett a magyarság szellemi, anyagi alkotásait, az ember és a természet által létrehozott értékeket, feltalálóink és sportolóink kiemelkedő életművét.

A nemzeti összetartozás jegyében fontos a külhoni nemzetrész értéktárában fellelhető nemzeti értékek összessége, ezért „Hiszek egy hazában” című 200 részes rádióműsor is készült – tette hozzá. Az „Elindultam szép hazámból” pedig az országot elhagyó magyarság szellemi, kulturális, tudományos sikereit bemutató rádióműsor, amely különböző, nemzetünk jó hírnevét öregbítő életutakat mutatott be. Az előadás után az ösztöndíjasok a „Mi, magyarok” című kiadvány angol nyelvű változatával térhettek haza.

(AM Sajtóiroda)