Hornung Ágnes emlékeztetett, 2010-ben a kormány úgy döntött, hogy "nem hátráltató tényezőként, hanem a nemzeti önrendelkezés legfontosabb alapjaként" tekint a családokra, a családbarát fordulat részeként pedig elindította azt az Európában egyedülálló támogatási rendszert, amely már a gyerek fogantatása előtt segíti a családokat, és hozzájárul a családi élet biztos alapjainak megteremtéséhez. A fordulat óta a támogatási rendszer folyamatos bővülésével a családok megbecsülése is növekszik, a munka és a családi élet összehangolásának feladatába pedig bekapcsolódtak a társadalmi intézmények, kiemelten a munkáltatók, hogy az élet két fontos színtere ne álljon konfliktusban egymással, hanem a hivatást és a magánéletet harmónia jellemezze - fogalmazott az államtitkár. A Családbarát Magyarország Központ által alapított Családbarát Munkahely védjegyet a Semmelweis Egyetem (SE), a HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (EI) Zrt. és a Magyar Suzuki Zrt. képviselője vehette át a rendezvényen.

MTI

Szuromi-Kovács Ágnes, a Családbarát Magyarország Központ ügyvezetője elmondta, 2019-ben alapították a védjegyet, amelyet munkahelyként és szolgáltatóhelyként lehet elnyerni, és amelyet már több mint 2200 szervezet kapott meg, ezáltal pedig több mint 300 ezer munkavállalóhoz érnek el a családbarát intézkedések.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora arról beszélt, hogy intézményük legnagyobb értéke az egyetem polgáraiból épült közösség, amely több mint 14 ezer hallgatót és majdnem 10 ezer dolgozót fog egybe. Az ő jóllétükre, mentális és fizikai teherbírásukra ugyanúgy ügyelni kell, mint a családtagjaikéra - emelte ki. A rektor úgy fogalmazott, a családbarát szemlélet egy befektetés, ugyanis javítja a munkatársak tudományos aktivitását, elkötelezettségét és eredményességét is.

MTI

Váradi Ibolya, a HM EI Zrt. humánpolitikai divízió igazgatója közölte, az idén 30 éves cég szerteágazó és sokszínű szolgáltatást nyújt a magyar honvédségnek: foglalkoznak vagyon- és őrzésvédelemmel, ingatlanüzemeltetéssel, informatikai szolgáltatásokat nyújtanak, szakipari tevékenységeket végeznek, valamint a teljes magyar honvédség számára ők varrják a ruhákat. Munkavállalóikat egészségügyi szűrőprogrammal, egyszeri gyermekszületési támogatással, a munkába visszatérő anyukákat pedig rugalmas, részmunkaidős foglalkoztatással segítik - ismertette az igazgató.

Varga Zoltán, a Magyar Suzuki Zrt. HR és jogi igazgatója azt hangoztatta, véleményük szerint a munkahelyi harmóniát úgy lehet igazán megteremteni, ha stabil hátteret biztosítanak ahhoz, hogy dolgozóik munkaidőben a munkára koncentrálhassanak, otthon pedig már csak a családjukkal foglalkozhassanak.

(MTI)