Bakondi György emlékeztetett: hét éve Röszkén addig elképzelhetetlen dolog történt, egy több száz fős - botokkal, kövekkel, betondarabokkal felfegyverkezett - migránscsapat megtámadta a magyar határt, beszakította a kerítést és megtámadta a határt védő rendőröket, akik közül többen megsérültek. Utólag a bíróság terrorcselekmény miatt ítélte el a szervezőket - tette hozzá.

A belbiztonsági főtanácsadó arról is beszélt: idén a múlt évinél mintegy százezerrel több, a szervezett bűnözés által irányított migráns "teljes szélességében" támadja a magyar déli határszakaszt.

Megjegyezte, hogy a szabadkai kiserdőben rendszeresek az embercsempész bandák összecsapásai, a rendőrségnek vannak olyan felvételei, amelyeken látszik, hogy az embercsempészeknek pisztolyaik, gépfegyvereik vannak.

Bakondi György hangsúlyozta: felelősségteljes feladatot látnak el a határt őrző rendőrök és katonák, példamutató mindenki számára, ahogy a magyar határt őrzik.

Reményét fejezte ki, hogy mivel más nemzetállamok is elkezdték a kerítésépítést és a védekezést, az Európai Unió is mielőbb felülvizsgálja az elmúlt hét évben követett migrációs politikáját.

Bakondi György kitért arra, hogy szeptemberben az első ötszáz határvadász is megkezdi szolgálatát. Az ő megjelenésük, a nemzetközi együttműködés - osztrákok, törökök és csehek is segítik a magyar határőrizetet -, valamint a polgárőrszövetség önkénteseinek munkája hosszabb távon is biztosítja majd azt az állandó határőrizeti rendszert, amely a magyarok biztonsága érdekében szükséges - mondta.

(MTI)