Fotó: Pénzügyminisztérium

A tárcavezető felhívta a figyelmet: az 1849-49-es forradalom hőseinek áldozatait azzal viszonozhatjuk, ha a kiharcolt függetlenségünket és önrendelkezésünket megerősítjük és biztosítjuk az utókor számára. A polgári kormány ezért helyezte biztonságba az egységes magyar nemzet elvét, amikor 2011-ben beleírta az Alkotmányba. A miniszter emlékeztetett: az 1848-as forradalom a magyarság számára az intézményes magyar szabadság megszületésének pillanata. Mint mondta: ma is igaz, hogy minél határozottabban lépünk fel a béke oldalán, annál kisebb lesz a testi és lelki fájdalom, az emberáldozat. A mostani időkben is béke kell ahhoz, hogy Magyarország kimaradjon a háborúból, ha pedig béke van, szabadság is van – emelte ki a tárcavezető. 

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály rámutatott: a kis nemzeteknek időről időre maguknak kell és kellett megvédeniük saját szabadságukat 1848-ban, a két világháború után és a jelenben is új frontokon. Az utóbbi időszakban, Európa központjaiban azon dolgoznak, hogy a nemzetállamok helyét központosított európai szuperállam vegye át. A magyar kormány egész Európát tekintve ezt az elvet veszélyesnek tartja, ezért is gondoskodott a magyar állampolgárság kiterjesztése által arról, hogy újra közjogi kötelék jöjjön létre a magyar állam és a magyar emberek között. Európa egyes vezetői számára azonban ma fontosabb a migráció ösztönzése, mint a saját kultúrájának megőrzése, az évszázadok óta itt élő etnikumok védelme – húzta alá a tárcavezető.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Varga Mihály arról is szólt, hogy az elmúlt évtizedben a szomszédos országokkal jelentősen javultak Magyarország kapcsolatai. Mint mondta: bár van tere az előrelépésnek, Romániával egyre több az együttműködés, amely a kormányzati szerephez jutó RMDSZ-nek is köszönhető. Az elmúlt időszakban bővültek a közlekedési lehetőségek, néhány éven belül négy ponton lehet majd autópályán átlépni a magyar-román határt. Kulturális tekintetben pedig az ukrajnai kisebbségi jogok iránti közös fellépés, illetve Erdély második legnagyobb templomának közös felújítása is magában hordozza a szélesebb körű összefogás reményét – összegezte a miniszter.

(Pénzügyminisztérium)