Az eseményen a Neumann Technológiai Platform, a Design Terminál és a Magyar Fejlesztésösztönző Iroda előadásaiból a hazai űripari szektor szereplői mellett az iparág jelenlegi és lehetséges beszállítói ismerhették meg részletesen a külpiacra lépést támogató nemzetközi szakkiállítást és a különböző projektfinanszírozási lehetőségeket.

A rendezvényt Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: az űripar a világ egyik legjobban növekedő, a nemzetközi felmérések szerint is válságálló iparága, melynek globális árbevétele 2040-re meg fogja haladni az 1.100 milliárd dollárt. Hozzátette, Magyarország számára stratégiai fontosságú a magyar űripari szektor nemzetközi jelenlétének erősítése, mivel az a nemzetgazdaság egészére nézve egyaránt kiemelkedő előnyökkel járhat üzleti, diplomáciai és tudományos szempontból is.

Fotó: Papp Szabolcs

Az államtitkár megjegyezte, hogy több, mint 100-an jelentkeztek az eseményre, ami mutatja, hogy van egy ökoszisztéma, ami fejlődni szeretne, a minisztérium feladata pedig hogy meghallgassa és támogassa őket a versenyképességük növelése érdekében. Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén.

Fotó: Papp Szabolcs

Az esemény során Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár bemutatta a szaktárca ágazati konzultációját, melynek keretében a vállalkozások megoszthatják, hogy milyen igények és feltételek mentén látják biztosítottnak dinamikus fejlődésüket. A helyettes államtitkár beszédében kifejtette, hogy a hazai űripari vállalkozások bekapcsolódása a világűrtől függő szolgáltatások, mint például a nemzetközi telekommunikáció és a műholdas navigáció nyújtásába, hatalmas lehetőséget jelent a magyar kis- és középvállalkozások számára.

(Nemzetgazdasági Minisztérium)