Ausztria, Görögország, Litvánia és Lengyelország belügyminisztereinek kezdeményezésére 2022. január 20-21-én Litvániában, Vilniusban rendezték meg az Európai Határigazgatási Konferenciát, amelyen Magyarországot Kontrát Károly belügyminiszter-helyettes, parlamenti államtitkár képviselte.

A rendezvény célja, hogy az Európai Unió külső határain bekövetkezett legutóbbi fejleményekre reagálva, fórumot biztosítson az uniós tagállamok és a schengeni társult országok belügyminiszterei, az Európai Bizottság és az uniós ügynökségek képviselői között a migrációs válságok kezelésére irányuló közös erőfeszítések, eszközök és intézkedések feltárására.

Kontrát Károly miniszterhelyettes hozzászólásában elutasította az illegális migráció politikai eszközként történő felhasználására irányuló kísérleteket. Hangsúlyozta, hogy az európai menekültügyi rendszer reformja keretében tett javaslatok nem képesek kezelni a kialakult helyzetet, ezért az EU-nak a tagállamok igényeihez kell igazítaniuk a meglévő jogi kereteket. Az európai menekültügyi reformnak az illegális migráció megállítását, a menedékjoggal való visszaélések felszámolását, és a külső határok védelmét kell biztosítania.

„Magyarország 2015 óta saját költségén szavatolja az EU külső határok védelmét, ezért elvárjuk, hogy az Európai Bizottság térítse meg a déli határszakaszra telepített kerítés építési és fenntartási költségeit. Egyre több uniós ország tapasztalata is bizonyítja, hogy a fizikai határvédelmi rendszerek a migrációs áramlatokkal szembeni fellépés leghatékonyabb eszközének bizonyulnak.”– tette hozzá az államtitkár.

A konferencia résztvevői látogatást tettek a litván-fehérorosz határszakaszon, valamint közös nyilatkozatot fogadtak el az EU külső határainak védelméről és a migráció elleni fellépésről.

 

(Belügyminisztérium)