A Magyar Honvédség, az Adrianus Alapítvány a Falvak Kultúrájáért és a Katonaolimpikonok Baráti Kör szervezésében létrejött egész országon átívelő emlékfutás célja a katonai hivatás, a sport és az egészséges életmód népszerűsítése. A váltó tagjait húsz hivatásos, szerződéses és önkéntes tartalékos katona alkotja, akik több mint 1800 kilométert tesznek meg.

Benkő Tibor köszönetet mondott a magyar sportolóknak teljesítményükért, áldozatvállalásukért, amelyet Magyarországért, a nemzetért és azért tesznek, hogy a magyar embereknek örömöt szerezzenek. A honvédelmi miniszter aláhúzta: az ép testben ép lélek, a haza iránti elkötelezettség, a hűség adja az alapját, hogy erős Magyar Honvédséget tudjanak felépíteni. „Elkezdtük ezt a folyamatot, kiváló, korszerű technikai eszközöket szerzünk be, de ezek önmagukban kevesek ahhoz, hogy sikeresek, eredményesek legyünk, hogy valóban tudjuk szolgálni országunk, nemzetünk békéjét, biztonságát. Ehhez elhivatott katonákra van szükség. Olyan katonákra, akik bárhol, bármikor, bármilyen körülmény között a legelszántabbak, legbátrabbak tudnak lenni - ehhez pedig kell a testi, fizikai felkészültség is” – hívta fel a figyelmet a honvédelmi tárca vezetője.

Benkő Tibor hangsúlyozta: szükség van kiválóan felkészült, a hazájuk iránt elkötelezett fiatalokra is. Ezt segíti a hazafias honvédelmi nevelés is, amelynek célkitűzéseiért a Honvédelmi Sportszövetséggel közösen dolgoznak.

A futókhoz szólva a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: mindig gondoljanak arra, hogy Magyarországot, a Magyar Honvédséget és a sportolókat együttesen képviselik. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy az 1830 kilométeres, 219 településen áthaladó futáshoz a települések jelzőtábláinál minél többen csatlakoznak majd.

Benkő Tibor

„A mai napon a magyar sport napjára emlékezünk és ez alkalmat teremt a sportolók iránti megbecsülés kinyilvánításra, valamint arra, hogy bemutassuk, hogy a sport milyen szerepet játszik a katonák mindennapjaiban” – fogalmazott Kaposvári László vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnökének támogató helyettese. Hangsúlyozta, hogy a sport univerzális eszköz, amely nemtől, kortól függetlenül ugyanazt jelenti katonák és civilek számára: az egészséghez vezető utat, a kitartást, a lélek megerősítését, a magunkért és másokért való küzdelmet. „Ugyan nem lehet mindig győzni, de mindig jobbá lehet válni a sport által és erre a futás az egyik legjobb eszköz. A Magyar Honvédség minden eszközt megragad, hogy támogassa az egészséges életmódra nevelést, hiszen a jövő záloga az egészséges társadalom” - tette hozzá Kaposvári vezérőrnagy, aki aláhúzta: a közös futás szimbólum is, hiszen bár mindenki egyedül fut, de csapatként is együttműködik.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke emlékeztetett: 1875. május 6-a a magyar sport napja, ugyanis ekkor rendezte a Magyar Athletikai Club a kontinens első szabadtéri sportrendezvényét Budapesten, és ezt 2000 óta minden évben megünneplik. Hozzátette: a magyar katonák és a magyar olimpikonok élete szervesen összefonódik, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság a 127 éves történelme során 163 katonaolimpikont tart nyilván. „Azt gondolom, hogy azok a tulajdonságok, amelyek jellemeznek egy jó sportolót, egy jó katonát, nagyon hasonlítanak. A hazaszeretet, az alázat és a fegyelem elengedhetetlen ahhoz, hogy olimpiai sikereket érjünk el, fegyelmezett katonák legyünk és védjük a hazánkat” – tette hozzá Gyulay Zsolt.

A MOB elnöke végezetül felhívta a figyelmet arra is, hogy az emlékfutás május 20-án, a honvédelem napja előtt egy nappal ér majd célba, így nem csak a sport napja, hanem a honvédelem napja kapcsán is köszöntötte a katonasportolókat.

Gyulay Zsolt

A május 6. és május 20. között megrendezett kéthetes programsorozat összesen 219 települést érint, amelynek során bárki csatlakozhat a katonákhoz. A szervezők az egyes helyszíneken különféle bemutatókkal, véradással, megemlékezésekkel, kulturális programokkal várják az érdeklődőket.

Nagyszabású rendezvények lesznek - többek között - Tatán, Székesfehérváron, Veszprémben, Szombathelyen, Kaposváron, Szegeden, Békéscsabán, Debrecenben, Nyíregyházán, Miskolcon és Egerben is. A részletes programról a Magyar Honvédség karrier- és közösségi oldalán lehet tájékozódni.

(honvedelem.hu)