A hazai sörgyártás kihívásokkal teli időszakban működik, ennek ellenére sok kisüzem törekszik a minőségre és az egyedi karakter megőrzésére.
A helyettes államtitkár kiemelte, a Magyar Élelmiszerkönyv sörre vonatkozó előírásainak felülvizsgálata éppen ezt a minőségi törekvést segíti. Fontos újítás, hogy a tervezet szerint a jövőben minden hazai sör esetében kötelező lesz az összetevők feltüntetése, így a fogyasztók részletesebb képet kaphatnak a termékek tartalmáról. Pontositásra kerülnek fogalmak ês módszertani kérdések is. A szabályozás célja, hogy a magyar vásárlók biztonságos, megbízható, jó minőségű termékek közül választhassanak, ebben pedig a kisüzemi főzdék hiteles szereplőként jelenhetnek meg.


Felkai Beáta Olga szerint a jogszabályi környezet biztosítja azt is, hogy a kisüzemek önkéntes jelölésekkel kiemelhessék termékeik eredetét, kézműves jellegét, és ezzel is erősítsék a fogyasztók bizalmát.