A dokumentumot Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa; Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora írta alá.
Ovádi Péter miniszteri biztos felidézte, hogy a kormány februárban online állatvédelmi konzultációt indított, amelyben 262 ezren mondták el véleményüket. Az eredmények közül kiemelte: a konzultáció kitöltőinek több mint 99 százaléka egyetértett, hogy a felelős állattartásra való nevelést már kisgyerekkorban (óvodai, iskolai közösségben) el kell kezdeni.
A miniszteri biztos köszönetét fejezte ki, hogy az Állatorvostudományi Egyetemen megalakult az Állatvédelmi Központ, amely olyan tudásközpontot jelent, "amelyre lehet számítani".     Képzett szakemberek és jó oktatási anyagok kellenek - szögezte le, hozzátéve: az Agrárminisztérium minden olyan kezdeményezést támogat, amely a felelős állattartásra való felhívást segíti. Példaként említette az Állatvédelmi Központ és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által indított "gazdijogsi" kezdeményezést is. Mint mondta: a személyes konzultációs előadásokra is hatalmas az érdeklődés, de az online felületen is sokan váltak felelős állattartóvá.

Fotó: Kovács Bálint

Ovádi Péter közölte: bízik abban, hogy kedden az Országgyűlés megszavazza az állatvédelmi törvény szigorításáról szóló javaslatot.
Czibik Norbert örömét fejezte ki, amiért olyan programnak lehetnek részesei, amellyel "mindenki nyer", a gyermek- és az állatvédelem is.
A főigazgató elmondta: állami intézményükben csaknem 7 ezer gyermek gondviselése van rájuk bízva. Felhívta a figyelmet arra, hogy ők jellemzően olyan közegből érkeznek, ahol nem tanulják meg a megfelelő állattartást.
Kiemelte: a gyermekek felelős, gondoskodó személyiségfejlődéséhez, felnőtté válásában óriási szerepe van az állatvédelmi ismereteknek.
Sótonyi Péter felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban jelentős előrelépések történtek az állatvédelemben. Kiemelte többek között, hogy egyetemükön létrejött az Állatvédelmi Központ. Fontosnak nevezte, hogy elkészült az Állatvédelmi Kódex, valamint a kormány által indított állatvédelmi nemzeti konzultációt is. A rektor örömét fejezte ki, hogy Magyarországon központi kérdés lett az állatok védelme, a felelős állattartás.

Fotó: Kovács Bálint

A rektor hangsúlyozta: a gyermek úgy születik, hogy szereti az állatokat, "amíg el nem rontják". Fontosnak nevezte viszont, hogy nem elég szeretni, jól kell tudni szeretni az állatokat.
Az állatvédelem erősítésében nagy szerepe van az olyan szakembereknek, akik ismerik az állatok biológiáját, de olyan szakemberekre is szükség van, akik az ismereteket le tudják fordítani "gyereknyelvre" - mondta.
Sótonyi Péter kitért arra is, hogy nagyon sikeres volt a tavaly meghirdetett "Év Állatvédő Óvoda" pályázatuk. Mind a 81 pályázó intézmény megkapta - az egy évre szóló - "Állatvédő Óvoda" címet. Jövőre még nagyobb volumenű pályázatot terveznek, még több anyagot kérnek majd be az intézményektől, és 2022-re nem csak az "Év Állatvédő Óvodája", hanem az "Év Állatvédő Általános Iskolája" pályázatot is kiírják.
A pályázati felhívás és a feltételek már elérhetőek az allatvedelemgyerekeknek.hu/projektek oldalon. A pályaműveket 2022. március 31-ig várják.

(MTI)