Fotó: kormany.hu

A központi megemlékezések a Műegyetemen kezdődtek. Az 56-os emlékmű megkoszorúzását követően ünnepi beszédet mondott a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin emlékeztetett: az 1956-os forradalomban azok tudtak cselekedni, akik a diktatúrában rájuk kényszerített rabság idején is szabadok maradtak. Hozzátette: az ember – a magyar pedig különösen- génjeiben hordja a múlhatatlan igényt a szabadságra, de nekünk magyaroknak ott van zsigereinkben a magunkra utaltság rideg valósága is.

Ezt követően fáklyás emlékmenet indult a Szent Gellért tér, Szent Gellért rakpart, Várkert rakpart, Ybl Miklós tér, Clark Ádám tér, Fő utca, Jégverem utca, Bem rakpart, Bem tér útvonalon. A felvonulást három korabeli Csepel teherautó vezette fel, a platókról pedig korhű ruhákba öltözött fiatalok integettek.

A Bem szobornál tartott ünnepségen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára felidézte, 65 évvel ezelőtt ezen a téren 50 ezren gyűltek össze: fiatalok, idősebbek, diákok, munkások és értelmiségiek egyaránt.

A megemlékezés után fényfestés volt látható a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén. Az ünnep alkalmából nemzeti színű kivilágítást kapott több középület, köztük a Terror Háza, ahol már pénteken mécseseket gyújtottak.

(kormany.hu)