Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a szoboravató szentmisét követően egyháztörténeti jelentőségűnek nevezte II. János Pál három évtizeddel ezelőtti debreceni látogatását. 

Felidézte, hogy a pápa a protestáns gályarabok emlékművének megkoszorúzásával és a Református Nagytemplomban elmondott beszédével felekezeti megbékélést hirdetett, amelynek egyik helyi eredménye Debrecenben három püspökség - református, római katolikus és görögkatolikus - nagyszerű viszonya - tette hozzá.

Az államtitkár "nagyszerű tettnek" nevezte, hogy II. János Pál pápa 1993-ban megalapította az önálló Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegyét, amely a hitélet mellett óvodákat, iskolákat, szociális intézményeket működtet. Bejelentette: a kormány döntött arról, hogy 1,676 milliárd forinttal támogatja a Debrecen-józsai katolikus iskola megépítését.

Soltész Miklós jövőbe látó pápának nevezte II. János Pált, aki a kommunizmus bukása után arra figyelmeztetett, hogy "nem lesz könnyebb" ezután, sőt bizonyos szempontból nehezebb lesz. "A ránk szabadított, istenverte világra figyelmeztetett 30 évvel ezelőtt" - mondta az államtitkár hozzátéve, hogy "Európa új arculata nehéz vajúdások árán születik meg a szemünk előtt".

Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ebben "a legnagyobb szolgálatot azzal tehetjük, ha újból közösen teszünk tanúságot azokról a keresztény értékekről, amelyek Európa és Magyarország alapjait megteremtették" - hangoztatta Soltész Miklós Debrecenben.

Katarzyna Ratajczak Sowa, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövetségének munkatársa örömét fejezte ki, hogy honfitársa, a lengyel pápa "ilyen helyet foglal el a magyarok szívében". Felidézte a magyarországi látogatásait, egyebek között azt is, amikor - még pápasága előtt - felkereste a kabai cukorgyárat építő lengyel munkásokat.

A székesegyház előtt felállított szobrot Ternyák Csaba egri érsek áldotta meg. Az alkotás leleplezését megelőző ünnepi szentmisén Ternyák Csaba, aki tíz éven át volt Rómában II. János Pál pápa közvetlen munkatársa, a harminc évvel ezelőtti látogatást jelentős mérföldkőnek nevezte a magyarországi ökumené történetében.

"A debreceni pápalátogatás után valami megváltozott még a pápai vezetésben is" - utalt az érsek az ökumené kiterjesztésére, az 1995-ben kezdeményezett teológiai párbeszédre, aminek a lényege, hogy a "péteri szolgálat úgy valósul meg, hogy mindegyik fél a szeretet látja benne".

Ternyák Csaba Ferenc pápa szeptemberi budapesti látogatása kapcsán azt mondta, most is különleges alkalom lesz az esemény, Péter utóda ezúttal is azért jön, hogy "Péter szolgálatát teljesítse: megerősítsen bennünket a hitünkben". "Ferenc a mai Péter, és ahol Péter, ott az egyház" - figyelmeztette Ternyák Csaba a pápa egyházi bírálóit a Szent II. János Pál pápa emlékére rendezett szent mise keretében elmondott homíliájában.

(MTI)