A VB társelnökei méltatták az elmúlt néhány évben tapasztalható folyamatosan bővülő kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokat. Reményüket fejezték ki, hogy a pozitív tendencia megmarad és a gazdasági együttműködés a jövőben is bővülni fog.

A magyar társelnök kiemelte Flandria kulcsszerepét a Belgiummal fenntartott gazdasági kapcsolatainkban. A magyar-belga kereskedelmi forgalomban Flandria hagyományosan háromnegyed arányú részesedést képvisel. Belgium közvetlen tőkebefektetésének állománya 2019-ben mintegy 1,7 milliárd euró volt, ezzel Belgium a 13. legnagyobb befektető volt Magyarországon.

A társelnökök kiemelték: Flandria és Magyarország nyitott gazdaság, a szabadkereskedelem gondolata szorosan összeköt bennünket. A magyar-flamand üzleti kapcsolatok erősítésének legígéretesebb területei az információ- és kommunikációtechnológia, a logisztika és a közlekedés, a bankszektor, a startupok, az élettudományok és a kutatás-fejlesztés témakörében vannak.

A társelnökök üdvözölték, hogy a Flandria és Magyarország közötti kölyökkutya-kereskedelem felügyeletére vonatkozó együttműködési megállapodás jóváhagyásra került, így diplomáciai úton mihamarabb aláírható.

Magyar József államtitkár üdvözölte, hogy a Vegyes Bizottság keretében a magyar kormány több mint 20 éve folytat aktív együttműködést Flandriával. A Bizottság munkáját projekt alapon folytatja, meghatározott akciókra fókuszálva, ami közös megoldásokat eredményez korunk közös kihívásaira, erősítve a kölcsönös érdekeken alapuló hosszú távú együttműködést. A magyar társelnök hozzátette: meggyőződésünk, hogy a logisztika, a gazdaság, a mezőgazdaság, a tudományos kutatás, az oktatás, az ifjúságpolitika, a közegészségügy, a kultúra és a közdiplomácia területén megfogalmazott jelenlegi 17 projekt aktívan hozzájárul kölcsönös munkánk erősítéséhez, és ösztönözni tudjuk a fejlődést kétoldalú kapcsolataink terén. A felek megelégedéssel nyugtázták az együttműködés keretében megvalósuló nagyszabású kulturális programokat, mint a 2022 áprilisában megnyíló Hieronymus Bosch kiállítást Budapesten, illetve a magyar-belga diplomáciai kapcsolatok 100 éves évfordulója alkalmából megvalósuló „Gyermekvonatok” projektet.

(KKM)