Brüsszelből azt javasolják, hogy "tegyük tönkre" a magyar gazdaságot, az embereket, a családokat, a nyugdíjasokat. Amit kérnek, az megszorítás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Hangsúlyozta: Magyarországnak ki kell állnia a saját érdekei mellett, meg kell köszönni a javaslatokat, ami jó, azt meg kell fogadni, de mindent, ami a megszorítás irányába mutat, el kell vetni és világossá kell tenni, hogy a költségvetés megalkotása nemzeti hatáskör.

A kormányfő szerint ha nem lenne háború, akkor a jövő évi egy sokkal boldogabb költségvetés lenne, "de így sem lehetünk vele elégedetlenek, mert mindent, ami fontos a számunkra, azt meg tudjuk védeni" 2024-ben, a háború ellenére is. Háborús idők vannak, védekezni kell, meg kell védeni a munkahelyeket és a nyugdíjak értékét, mert a nyugdíjasok nem tudnak pluszmunkával magukon segíteni. " Meg kell védeni a családokat is, hiszen a gyerekek nevelése mindig komoly költség és a családok megérdemlik, hogy a kormány megvédje őket. Tehát a 2024-es büdzsé egy védelmi költségvetés - jelentette ki Orbán Viktor.

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Ha tűzszünet lenne Ukrajnában és megkezdődnének a béketárgyalások, akkor könnyebb lenne a gazdasági helyzet és az infláció is sokkal gyorsabban csökkenne 1-3 százalék közé - jelentette ki a kormányfő.

Közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak - hangsúlyozta a miniszterelnök. Kiemelte: nyugati vezetők olyan mértékig lovallták bele magukat abba, hogy az ukrajnai háborút meg lehet nyerni a jelenlegi módszerrel - "az ukránok harcolnak, a Nyugat megadja nekik a pénzt meg a fegyvert" -, hogy "erről a háborús ösvényről lejönni nagyon nehéz lesz". Ez nem a mi dolgunk; szerintem mi az erkölcsileg és politikailag helyes ösvényen haladunk - fogalmazott Orbán Viktor.  

Szerinte morálisan az egyetlen vállalható pozíció a béke pozíciója. Magyarország nem áll háborúban Oroszországgal és nem is fog, amíg ez a kormány van, biztosan nem, ezért higgadtabban nézi a háborút és azt reálisabban látja – vélekedett. Azt mondta, mindent meg kell tenni az ukrán ellentámadás megindítása előtt, hogy meggyőzzék a feleket arról, hogy tűzszünetre és tárgyalásokra van szükség, mert "egyébként rengeteg életet fogunk elveszíteni". Annak a véleményének is hangot adott: közel az idő, amikor az európai vezetők igazat adnak a magyar békepárti álláspontnak.

Amikor a Magyarország elszigetelését célzó törekvésekről kérdezték, a kormányfő kijelentette, ha "magyar vagy, akkor állni kell a sarat", hiszen országunk történelme azt mutatja, hogy amikor nem álltunk ki az igazunkért, akkor Magyarország mindig rajtavesztett, és elvesztettük az önbecsülésünket, az önérzetünket és magunk előtt is szégyenkeztünk. Most nemzeti kormány van, ilyen nem lesz - jelentette ki a miniszterelnök.

(kormany.hu/MTI)