Budapesten tartják a "Next Generation is Female" kétnapos tanácskozást, amelynek témája a globális demográfiai kihívásokra adható válaszok Európában.

A kezdeményezésről tartott sajtótájékoztatón a tárcavezető kiemelte: a jövő évi elnökségre történő felkészülés része az elnökségi program előkészítése, egyeztetése. A program meghatározó eleme az európai gazdaság fejlesztése, a versenyképesség erősítése, és ebbe illeszkedik a demográfiai kihívások kezelése - fejtette ki.

Bóka János azt mondta, a konferencia egy újabb lépést jelent a program előkészítésének folyamatában. A tanácskozásra érkező női vezetők olyan országokból jöttek, amelyek gondjai Magyarország előtt sem ismeretlenek - közölte.

Hozzátette: a közép-európai régió a saját válaszait keresi a demográfiai kihívásokra, hiszen az ezzel kapcsolatos politikák tagállami kompetenciában vannak.

A miniszter hangsúlyozta: Magyarország megpróbálja azonosítani a közös kihívásokat, és megvizsgálja, hogy az európai politikák hogyan állíthatók e kihívások kezelésének szolgálatába.

Varga Judit, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnöke is arról beszélt, hogy 2024 európai év lesz Magyarország számára, hiszen július 1-jével Magyarország veszi át az uniós soros elnökséget. Kiemelten fontos, hogy minden olyan aktuális európai kérdést, kihívást napirenden tartsanak, amely hatással van a magyarok életére - mondta.

Megjegyezte: Európa nemcsak Brüsszelből, az uniós intézményekből áll, hanem a tagállamokból is, ezért lényeges közöttük a párbeszéd, az álláspontok egyeztetése.

Emlékeztetett: a tanácskozás 2022-ben Salzburgban indult útjára, célja, hogy rendszeresen találkozzanak női vezetők, hogy női aspektusból vitassák meg az aktuális kérdéseket. A mostani téma a demográfia, ami a magyar uniós elnökség kiemelt prioritása is lesz - közölte. Hozzáfűzte: Magyarország a családok támogatásával adott választ a demográfiai kihívásokra.

A tanácskozáson részt vesz Karoline Edtstadler osztrák európai és alkotmányos ügyekért felelős miniszter, Andreja Metelko-Zgombic horvát Európáért felelős államtitkár, Daniela Anda Grigore Gitman román EU-ügyekért felelős államtitkár, valamint Karolina Rudzinska lengyel EU-ügyekért felelős helyettes államtitkár.

 

 

(MTI)