Vitályos Eszter, a megújult városi bölcsőde ünnepélyes átadóján elmondta: a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2010-hez képest megduplázódott, már több mint hatvanötezer férőhely áll rendelkezésre az országban. Az intézmények, szolgáltatások száma pedig több mint négyszeresére nőtt - tette hozzá.

A három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára elérhető már a bölcsődei ellátás valamelyik formája Magyarországon, ez 2010-ben csak mintegy 11 százalékuk számára volt elérhető - számolt be. Az országos lefedettség is folyamatosan javul, ennek köszönhetően 2024. áprilisban már több mint 1150, azaz minden harmadik településen biztosított a bölcsődei ellátás - közölte, megjegyezve: ez 2010-hez képest három és félszer annyi települést jelent az országban. Már nincs olyan járás, ahol ne lenne bölcsődei intézmény, bölcsődei szolgáltatás - hangoztatta. Elmondta, hogy a kapacitásbővítés és fejlesztés továbbra is folyamatos, jelenleg is több ezer férőhely építése zajlik. A bölcsődei dolgozók anyagi megbecsülése terén is értek el jelentős eredményeket: a bölcsődei szakemberek bére 2010-hez képest 2024-re átlagosan több mint négyszeresére emelkedett - tájékoztatott, hozzátéve: ezen a területen is rengeteg még a tennivaló, és folytatják a fejlesztéseket.

Szólt arról, hogy Jászkisér igazi összetartó közösség. "Ha ezek a nehéz idők, amelyeket most élünk, valamire megtaníthattak bennünket, akkor az biztos, hogy elsősorban arra, hogy nincsenek fontosabbak a közösségeinkél" - fogalmazott. Szavai szerint azt a születésünk pillanatától tudjuk, hogy nincsen fontosabb a családunknál, szülőként megtanuljuk, hogy nincsenek fontosabbak a gyermekeinknél. Hozzátette: büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan kormánynak dolgozhat, amelynek nincsenek fontosabbak a magyar családoknál, a magyar embereknél.

Fotó: MTI/ Kovács Tamás

A kormányszóvivő kitért arra, hogy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében sorra épülnek, szépülnek a bölcsődék. A bölcsődei program segíti a család melletti munkavállalást, biztosabbá teszi a család boldogulását, megélhetését is. A szülők részéről az elmúlt időszakban egyre nagyobb igény fogalmazódott meg a bölcsődei ellátás bővítésére, Jászkiséren is - mondta. Ezeket figyelembe véve az önkormányzat pályázatot nyújtott be, és a családbarát fejlesztés megvalósítására több mint 143 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek el - tájékoztatott. A megújult jászkiséri bölcsődében minden a legkisebbek fejlődését, biztonságát és boldogságát szolgálja - jegyezte meg. A bölcsődében dolgozók odaadása, szakértelme és lelkesedése elengedhetetlen ahhoz, hogy ez a bölcsőde valóban otthonos és támogató környezet legyen minden kisgyermek számára - fűzte hozzá.

(kormany.hu)