A pénzügyminiszter kiemelte: Magyarország biztonságos energiaellátást, alacsony adókat, képzett munkaerőt és uniós átlag feletti gazdasági növekedést kínál az itt befektető vállalatoknak.

Fotó: Pénzügyminisztérium

Bár Magyarország fizikailag közel van a háborús zónához, a középtávú gazdasági kilátások tekintetében mégis kedvezőbb a kép, mint számos másik tagállamban – jelentette ki Varga Mihály. A magyar gazdaság idén a térség egyik legnagyobb növekedését érheti el idén, a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint megközelítheti a 6%-ot – tette hozzá a tárcavezető, kiemelve, hogy jövőre is elkerülheti a recessziót Magyarország: a Valutaalap 1,8%-os növekedést vár 2023-ra. A háború hatásai elleni védekezéshez jó alapot ad, hogy az elmúlt évtizedben 3,7 millióról 4,7 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliség rekordalacsony, és a beruházások is jól teljesítettek az elmúlt időszakban.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A szankciók káros hatásai ugyanakkor Magyarországon is érezhetők, ezért a kormány több eszközzel segíti a vállalkozásokat – hívta fel a figyelmet Varga Mihály. Mint mondta: a kormány többek között adóegyszerűsítésekkel, gyármentő programmal és az energiaigényes kis- és középvállalkozások támogatásával segíti a cégeket, de a biztonságos hazai energiaellátást is egyre fontosabb tényező a vállalatok működésében. A kormány oly módon biztosítja az ehhez szükséges forrásokat, hogy közben a költségvetési egyensúlyt is megőrzi – ismertette a pénzügyminiszter. Emlékeztetett: a kormány tavaly év végén 5,9%-ról 4,9%-ra javította az idei hiánycélt, átütemezett halasztható beruházásokat, a költségvetési szerveknél takarékos gazdálkodást rendelt el. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően Magyarország finanszírozása a romló külső környezet ellenére is biztosított, a magyar papírok többszörös túljegyzés mellett kelnek el az aukciókon.

Fotó: Pénzügyminisztérium

A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatokról szólva a tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államok az egyik legnagyobb Európán kívüli befektető az országban, az amerikai befektetések értéke 2020-ban meghaladta a 2300 milliárd forintot, de magyar cégek is egyre nagyobb számban jelennek meg az amerikai piacokon.

(Pénzügyminisztérium)