Az ünnepélyes átadón Takács Péter egészségügyi államtitkár, Varga Mihály pénzügyminiszter, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese és Ralovich Zsolt, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő igazgatója mondott köszöntőt.

A kormány Kórházfelújítási Programja részeként 2021 júniusában kezdődtek meg a munkálatok a Kútvölgyi úti épületben. A külső-belső rekonstrukció 2022. októberben fejeződött be. 

A Kútvölgyi Torony hétemeletes, mintegy 12900 négyzetméteres épületében 220-250 betegágy elhelyezésére kerül sor, a tömb várhatóan 10-12 ezer fekvőbeteg gyógyulását biztosítja majd évente, a működést a diagnosztikai nagy gépek beszerzését követően kezdi meg a kórház.

A beruházás során megtörtént a kórtermek, az orvosi szobák és a szociális helyiségek teljes körű felújítása, valamint megújult az üzemi konyha és orvosi gázhálózat is. Az ápolók – napjaink elvárásaihoz igazodva – korszerű nővérhívó rendszert és öltözőt kaptak.

A Kútvölgyi Toronyba a Szent János Centrumkórház három belgyógyászati osztálya (a kardiológiai, a gasztroenterológiai és a diabetológiai), valamint a sebészeti, az urológiai, az intenzív osztályok és a patológiai részleg kap elhelyezést, a földszinten központosított sürgősségi belgyógyászati és sebészeti egykapus betegfelvételi részt alakítanak ki.

A kórház magas szintű szakmai munkáját támogatja, hogy öt új műtő, továbbá négy kiemelt ellátási terület: sürgősségi, intenzív, szubintenzív és endoszkópos vizsgáló kialakítása történt meg.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára arról beszélt, hogy amikor először szó esett a felújításról, az épületből öt nap alatt költözött ki a Semmelweis Egyetem, két hét alatt festették ki a helyiségeket, majd újabb öt napjuk volt kialakítani az ország első karanténkórházát. 

Hozzátette: A pandémia ugyan megakasztotta az építkezést, de sikerült úgy befejezni, hogy méltán lesz ékköve a Kútvölgyi Tömb a budapesti kórházfelújítási programnak. Az elmúlt két év felújítási programjából azt emelte ki, hogy 3 millió négyzetméternyi kórházi terület van Magyarországon, ennek 10 százalékát újították meg az elmúlt két évben.

Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta, hogy a kormány elkötelezett abban, hogy az egészségügy forrásai, lehetőségei bővüljenek. Ígérete szerint az Európai Bizottsággal létrejött megállapodás alapján a helyreállítási és újjáépítési programban jelentős forrásokat fognak majd arra fordítani, hogy a beruházások folytatódjanak.

A megújult intézményről elmondta: számos nehézség lassította a felújítást, amit "megfejelt" a pandémia. Az építőipari ellátási láncoknál nehézségek adódtak, jelentős árváltozások voltak, az elmúlt 337 nap alatt mégis mintegy 13 ezer négyzetmétert újítottak meg úgy, hogy fontos örökségvédelmi szabályokat is be kellett tartani a csaknem 80 éves épület esetében.

A Kútvölgyi Tömb felújítására 11 milliárd forintot különített el a kormányzat, ezt további 5 milliárd forinttal növelték - mondta a pénzügyminiszter, felhívva a figyelmet arra, hogy a beruházás illeszkedik abba a sorba, amelyben 17 fővárosi egészségügyi intézményt fejlesztettek az elmúlt években.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára felidézte: a választási kampányban a budai választópolgárok egyértelművé tették, hogy az egészségügyi ellátás javítását szeretnék; ígéretet is tettek a Kútvölgyi Tömb rendbetételére. Noha a körzetben a választók nem rá bízták a képviseletüket, mégis fontos vállalásnak nevezte a leromlott épület felújítását.

Emlékeztetett: a kormány 2021 májusában adott zöld lámpát a fejlesztésnek, amivel elkészültek, és kora tavasztól évente 12 ezer beteget tudnak majd ellátni az intézményben. Tavaszra elkészült a 11 ezer négyzetméteres homlokzat, új hőszigetelést kapott az épület, ami a szélsőséges időjárást is jól tűri, de az örökségvédelmi követelményeknek is megfelel. Korszerű hűtési-fűtési rendszert, új nyílászárókat építettek be. 

Ralovich Zsolt, az Új Szent János Kórház és Szakrendelő intézményvezetője azt mondta: lezárult a Kútvölgyi felújításának építészeti szakasza, az épületet eredeti pompájában újították meg. A beruházás során a 21. századi igényeknek is megfelelő orvostechnikai fejlesztéseket is megvalósítottak. A fekvőbetegellátást nyújtó osztályok, illetve az ambulanciák mellett öt korszerű műtőt, endoszkópos helyiséget, sürgősségi fogadótermet és radiológiai részleget, új CT-, röntgen- és ultrahanghelyiségeket is kialakítottak. A központi intenzív részleg mellett az osztályokon szakmaspecifikus őrzők is helyet kaptak.

A munka azonban nem ért véget - jelezte a főigazgató, aki szerint az építőipari munkások helyét orvostechnológusok, informatikusok, bútorszállítók veszik át, majd megkezdődik az épület próbaüzeme, a szakhatósági engedélyeket követően pedig "reményeink szerint" tavasszal megkezdődhet az érintett osztályok ütemezett átköltöztetése a betegellátás folyamatos biztosítása mellett.

(MTI, Belügyminisztérium)