A miniszterek áttekintették az illegális migráció és annak a régió belső biztonságára és határrendszereire gyakorolt hatását. Emellett a miniszterek megtekintették a magyar-szerb határszakaszon létesített intelligens határkerítési rendszert, a határrendészeti feladatok ellátásához rendszeresített egyéb technikai eszközöket.

Az általános migrációs helyzetet és a nyugat-balkáni útvonal mentén zajló fejleményeket illetően a miniszterek egyetértettek abban, hogy további lépéseket kell tenni a régióra nehezedő migrációs nyomás enyhítése érdekében. Különös figyelmet kell fordítani a migránsok visszatérésének kérdésére, a külső határok ellenőrzésére, a belső biztonság megerősítésére, a schengeni térség megfelelő működésére, a csempészet elleni küzdelemre, a nemzetközi rendőrségi együttműködés fokozására és a szervezett bűnözés elleni küzdelemre.

Hangsúlyozták a megelőzés, így harmadik országokkal folytatott együttműködés, valamint a külső határvédelem fontosságát, amelyet az Európa szomszédságában lévő partnerországokkal való szoros, illetve akár innovatív együttműködéssel, erőteljes humán és technikai támogatással kell elsősorban fokozni.

Egyetértettek abban, hogy folytatni kell az embercsempészek és emberkereskedők elleni intenzív küzdelmet, különösen a kölcsönös operatív együttműködés fejlesztése, valamint a visegrádi országok határmenti régióiban a közös járőrszolgálatok folytatása révén.

Megállapodtak abban, hogy a polgárok védelmének biztosítása érdekében a jövőben is fenntartják a kiemelkedő együttműködést, amely magában foglalja a vonatkozó szakpolitikák összehangolását.

(Belügyminisztérium)