Fotó: Vadnai Szabolcs/kormany.hu

- Mi tartja az erőt az egészségügyi dolgozókban?

- Nagyon sok mindent tanultunk az elmúlt egy évben a koronavírusról, a tünetekről, a kezelési módokról. Nagyon örülünk, amikor az intenzív osztályról egy gyógyulófélben lévő ember visszakerül hozzánk az osztályra. Akkor is, hogyha például a saját kollégánkról van szó. Ezek mind sikerek, és úgy érzem, hogy ezek a sikerek azok, amiket egy éve az egészségügyi dolgozóinkban tartották az erőt ahhoz, hogy végig tudják csinálni ezt a járványt. Ezáltal valamennyi dolgozó egy picit megerősödött abban, hogy igenis, tudunk a vírus ellen harcolni. De remélem, abban is megerősödött mindenki, hogy ezt a harcot jelenleg a védőoltásokkal fogjuk tudni végleg megharcolni. 

- Melyik a jó védőoltás?

- Én a járvány kezdete óta azt mondom, hogy az a jó védőoltás, amely rendelkezésünkre áll, itt van Magyarországon, és a gyógyszerügyi hatóságok akár ideiglenesen is, de engedélyezték. Mert akkor megbízhatunk abban, hogy ezeknek rendkívül kevés reakciójuk, mellékhatásuk van, viszont hatékonyak. Nem csak a fiatalokat, de az időseket is megvédik attól, hogy kórházba kerüljenek és meghaljanak. 

- Véd-e a vakcina a koronavírus mutációi ellen?

- Nagyon sok vírusbetegség ellen vakcinával védekezünk. Így van ez a koronavírus esetében is. Egyelőre nagyon sok vírus okozta betegség ellen nem létezik hatékony terápia. Viszont a többségük ellen van hatékony védőoltás. Így lett ez szerencsére a koronavírus esetében is, egy évvel a járvány kezdete után nagyon sok ország rendelkezésére áll már hatékony, biztonságos és megbízható vakcina. Egyelőre úgy tűnik, hogy a rendelkezésre álló vakcinák hatékonyak az új mutációk ellen. 

- A vírustagadóknak, vagy a szakértőknek higgyünk?

- A koronavírus-fertőzés hullámaiban amikor nagyon sok beteg volt kórházban, és nagyon sok ember halt meg, elcsöndesedtek a vírustagadók. Azonban nyáron, amikor picikét kevesebb eset volt, újra hallatták a hangjukat. Vannak, akik azóta is folyamatosan próbálják az embereknek azt sulykolni, hogy ez a vírus gyakorlatilag nem létezik, nem veszélyes. Ellenük nem harcolni kell, hanem az embereknek el kell mondani a tudományosan bizonyított tényeket. Ha ők ezt meghallják, akkor nagyon-nagyon bízom benne, hogy inkább ránk, az egészségügyi szakemberekre fognak hallgatni, nem pedig a vírustagadókra. A vírustagadók nagyon logikusan építik fel a mondandójukat. Olyan ez, mint amikor valaki egy filmet néz, és szinte elhiszi, ami a filmben történik. Pedig ez nem igaz. A valóság az az, amit a szakemberek mondanak, mind a betegséggel, mind a védőoltással kapcsolatban, és merem remélni, hogy mindenki inkább nekünk fog hinni. Volt egy híres rockzenészünk, aki a betegsége előtt tagadta a vírus jelenlétét, tagadta azt, hogy súlyos megbetegedést okozna. Sikerült meggyógyítani, és miután hazatért, ő lett az egyik legnagyobb hangadója annak, hogy az emberek vigyázzanak magukra és féljenek a vírustól, mert ez a vírus igenis veszélyes.

- Veszélyesebb-e a koronavírus az influenzánál?

- A koronavírus az influenzánál mindenképpen veszélyesebb vírus. Nem csak a tüdőt támadja meg, hanem nagyon sok más szervrendszert is, és a súlyos szövődményei következtében a halálozása jóval magasabb, mint az influenzáé. Az újfajta koronavírussal az emberiség eddig nem találkozott, semmiféle védettségünk nem volt ellene, így könnyen kialakulhatott belőle egy világjárvány. Emberről emberre aránylag gyorsan terjed és bármennyire tudjuk, hogy 80 százalékban enyhe tünetekkel vagy tünetmentességgel jár, 20 százalékban súlyos szövődményeket okoz, és az esetek egy részében halálos. 

- Van-e chip a vakcinákban?

- Nagyon sok téveszme terjed az interneten, hogy ezekkel a védőoltásokkal kárt okoznak nekünk, esetleg chip van benne, vagy a hölgyeknél megakadályozza a terhességet. Ezek mind-mind olyan eszmék, amiknek semmilyen alapja nincsen. Ezeket a védőoltásokat ugyanolyan technikával fejlesztették ki, mint a korábbiakat, például az influenzaoltást. Mások kicsit korszerűbbek, de az is már legalább 5-10 éves technika. Még a legújabban kifejlesztett Messenger-RNS-tartalmú vakcinák is több évre visszamenőlegesen különböző klinikai tapasztalatokkal bírnak. Ez alapján elmondható, hogy nem észlelünk egyelőre olyan rövid távú mellékhatásokat, amelyek miatt aggódnunk kellene, hosszú távú hatások pedig általában nem szoktak a védőoltásoktól kialakulni.

- Miért nem érdemes egyelőre lazítani a védelmi korlátokon?

- Általában a vírus zárt terekben terjed jobban, olyan helyeken, ahol emberek maszk nélkül vannak összezárva, gondolok itt nagyobb rendezvényekre, esküvőkre, éttermekre is. Minden zárt körű tevékenység, ahol az ember nem használ maszkot, megteremti a lehetőségét annak, hogy másokat megfertőzzön. Nagyon sok európai országban próbálkoznak azzal, hogy lazítanak a szabályokon. De ennek mindig következménye van. Amíg nincs elegendő mennyiségű védőoltásunk, addig nagyon óvatosan kell bánni a lazításokkal. Hiszen senki nem garantálja azt, hogy néhány hét múlva nem fog emelkedni az esetszám, a kórházban fekvő betegek száma és a halottak száma. 

 

(kormany.hu)